Урок радянської моралі

Ліворуч - згаданий у тексі корпус
Носівської середньої школи №1
У 1988 році в Носівці, що на Чернігівщині, на місці колишнього цвинтарю розпочалося будівництво нового корпусу школи №1. Коли викопали траншеї для фундаменту, то на поверхні у відвалах дітлахи почали знаходити безліч кісток і черепів. Дехто навіть шукав там золоті зуби... 

Шок від побаченого був неймовірний. Вчителі проганяли дітей, забороняли їм гратися на відвалах. Проте, це не надто зупиняло особливо допитливих підлітків, вони продовжували нишпорити і шукати скарби. Цинізм ситуації був у тому, що дорослі дітям так нічого і не змогли зрозумілого пояснити. Хоча, до честі деяких педагогів, дехто і намагався це робити. Найчастіше ж "сіячі доброго, вічного і мудрого!" просто  робили вигляд, що нічого особливого на будмайданчику не відбувається. 

Але вершиною цинізму стало навіть не це. Справа в тому, що залишки людських тіл разом із... будівельним хламом  вантажівками вивозилися прямісінько на міське звалище... Фактично дітям було продемонстровано урок подвійної моралі, якою було пронизане усе єство радянської держави, яка доживала останні свої роки.

Коментарі