У Чернігові у парку Богдана Хмельницького пам’ятник гетьману розвернули на 180 градусів

Я розумію, що політичний сенс у розвороті пам`ятника існує. Інакше ця подія не набула б такого резонансу та розголосу в суспільстві і медіа. І якби не 4-ий рік війни на сході України, то  розворот пам`ятника був би помічений, передусім, лише істориками та місцевими краєзнавцями. Інформаційний привід не вийшов би далі за межі області... Проте, сталося так, як сталося. І розворот пам`ятника Богдану Хмельницькому у багатьох сприймається сьогодні, як політична акція. Це символ розвороту України спиною до Росії. 

На справді, пам`ятник розвернули не через політичну кон’юнктуру (не в першу чергу), а у відповідності до первісного проекту, згідно якого Богдан мав дивитися у сторону П`ятницької церкви - так само, як у Києві скульптурна композиція Богдана Хмельницького дивиться у бік Софії.

Ще на початку 90-х на міському ТБ я робив передачу "Знайоме і незнайоме місто". Робили запис з архітектором Андрієм Карнабідою безпосередньо біля пам`ятника Богдану Хмельницькому. І тоді архітектор вперше на камеру озвучив свою мрію про розворот пам`ятника у відповідності до первісного проекту, що був порушений тодішнім партійним керівництвом. На жаль, в моєму архіві передача не зберіглася. Проте цілком можливо, що вона є в архіві ТРА "Новий Чернігів"...
До речі, архітектор Андрій Карнабіда нарікав не лише на невідповідність орієнтації пам`ятника, але й на те, що від затвердженого первісного проекту скульптурної композиції було реалізовано лише одну її частину - скульптуру гетьмана. На все інше просто забракувало коштів. Докладніше, що мало бути споруджено разом із згаданим пам`ятником, нині можна дізнатися з Вікіпедії.

Ще одна ремарка. Архітектор Барановський не має жодного стосунку до спорудження у Чернігові пам`ятника Богдану Хмельницькому. Він є автором відбудови П`ятницької церкви, на яку мала б дивитися  скульптура Богдана. І досить сумнівно, щоб він там щось коментував або радив стосовно орієнтації пам`ятника і "шарніри". Та й Карнабіда про це нічого не згадував. Тобто, це одна із місцевих легенд про пам`ятник...

Андрій Карнабіда під час зйомки передачі розповідав також, що розвернути пам`ятник місту  нічого не коштуватиме. Так як сама скульптура розміщується на штирі - вона немовби нанизана на нього. То ж пам`ятник слід просто краном трішки припідняти і розвернути. Єдине, чого боявся архітектор, що пам`ятник може під час цієї процедури розпастися на шматки. Адже скульптура, як казав Андрій Антонович, створена з не дуже якісного бетону.

Ще одна неточність. Розворот пам`ятника не коштував місту 700 тис грн. Мова йде про витрати на реконструкцію паркової зони загалом, де розміщується пам`ятник. В інтернеті ж гуляє викривлена інформація...
І останнє, час для розвороту пам`ятника обрано як найкраще. Бо це відбулося в рамках загальної реконструкції території парку, яка давно напрошувалася. Якби це робилося без загальної реконструкції, то саме в цьому я б, насамперед, вбачав політику. А так – це усього лише відновлення історичної справедливості.

Коментарі