Імідж Росії рятуватиме Ленін, або «Гудбай, Ленін!»

На спеціально створеному партією "Єдина Росія" сайті http://goodbyelenin.ru/ будь-хто може віддати свій голос "за", або "проти" ідеї поховання тіла В. І. Леніна. 

Організатори такого роду плебісциту наводять цитату з інтерв’ю «Єдина Росія» депутата Держдуми Володимира Мединского: «Я считаю, что каждый год мы должны поднимать один и тот же вопрос о выносе останков тела Ленина из мавзолея. Общеизвестно, что сам Ленин не собирался возводить себе никаких мавзолеев, и его живые родственники — сестра и брат были категорически против. Они хотели похоронить его в Санкт-Петербурге вместе с матерью. Но коммунистам было наплевать на желания и на самого вождя и на его родственников». офіційному сайту партії


Знаково, що ідея проведення такого інтернет-голосування у єдиноросів виникла майже одразу після заяви прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна, який висловив припущення, що настане час, коли росіяни зможуть самі вирішити питанні перепоховання тіла Леніна. Як видно, час не забарився. І хоча вирішення цього питання через опитування громадської думки є, м’яко кажучи, абсурдним і далеким від моралі (адже кожна людина незалежно від своїх земних діянь та віросповідування після своєї смерті має незаперечне право на поховання), озвучений керівництвом Росії та її партією влади намір звільнити місце у Мавзолеї стає серйозним кроком на шляху до декомунізації країни. 

Очевидно, що подібних заяв з наближенням зимової сочинської Олімпіади ставатиме ще більше. Адже імідж Росії, в якій, на думку провідних міжнародних правозахисних організацій, не все гаразд з дотриманням прав людини, потребує  значної кореляції. Правонаступниця СРСР Російська Федерація небезпідставно побоюється, що Олімпіаду-2014 року в Сочі через її численні звинувачення у порушеннях прав людини можуть проігнорувати ряд провідних держав світу. Як це вже одного разу було у 1980 році, коли демократичний світ оголосив бойкот літній Олімпіаді в Москві через радянську військову агресію в Афганістані. Нинішня прагматична владна еліта Росії серйозно побоюється повторення подій більш як 30-річної давнини. Адже за втратою позитивного іміджу держави невід’ємно слідує й відтік інвестицій. А це живі грошу, для збереження яких можна пожертвувати й мертвим тілом вождя світового пролетаріату.

***

На 18 лютого цього року за ідею перепоховання Леніна висловились 214922 або 67.8% користувачів інтернету. Проти такої ідеї - відповідно 102046 або 32.2% користувачів.

Коментарі