Україні є що запозичити у Польщі
















В Чернігівській обласній раді зараз активно відпрацьовується європейський напрямок. Нещодавно в Польщі побував заступник начальника відділу інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради Олександр Соломаха.


- Олександре Миколайовичу, нещодавно Ви повернулися з Республіки Польща. Якою була мета цього візиту?Додати зображення
– У складі української делегації мені довелося взяти участь у серії партнерських зустрічей з представниками органів місцевого самоврядування і державної влади Поморського воєводства. Візит відбувався в рамках проекту «Сприяння проведенню адміністративно-територіальної реформи в Україні та її адаптації до європейських стандартів управління територіями через призму польського досвіду». Даний проект є результатом спільної співпраці Асоціації агенцій регіонального розвитку України та Східноєвропейського Демократичного Центру (Республіка Польща, м. Варшава).

Ми вивчали не тільки польський досвід проведення адміністративної реформи, а й саму ситуацію, в якій опинилась Польща після вступу до Евросоюзу, досліджували механізми, які на сьогоднішній день поляки розроблюють у здійсненні народовладдя і забезпеченні паритетних зв’язків між воєводствами. Нам вдалося наочно переконатися як змінилася Польща після проведення реформ, як відбувається поступове стертя видимих кордонів якості суспільного життя в Польщі і всієї Європи.

- Отже, адміністративно-територіальну реформу слід розглядати як невід’ємну складову умов для вступу України в Євросоюз?

– Питання проведення адмінреформи в Україні є і залишатиметься досить актуальним. Саме від того, як в найближчі роки буде досягненуто оптимальний баланс самоврядної влади на місцях і влади державної, залежатиме якими темпами просуватиметься Україна до єдиної Європи. Поки що Євросоюз не веде і не може вести мови про входження України до єдиної європейської сім’ї. Проте, офіційний Київ міг би претендувати на отримання коштів із фондів ЄС і зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Крім того, Україна в якості спостерігача, могла б взяти участь в роботі інституцій ЄС, а з певних питаннь, пов’язаних, зокрема, з політикою безпеки, європейська спільнота консультувалась би з Україною. Мова йде про поступову адаптацію нашої держави до норм, що визнані в Європі. І чи не головним наріжним каменем цієї адаптації є здійснення в Україні адміністративної реформи.

- Проте, Європа не поспішає демонструвати Україні зелене світло для її європейських перспектив…

– На сьогоднішній день питання європейського майбутнього України розглядається у тому ж напрямку, як і у свій час і по Польщі. Ще кілька років тому Євросоюз відкидав подібні польські наміри, характеризуючи їх як занадто амбітні. Сьогодні ж Польща є повноправним членом цієї спільноти. Тому її досвід по подоланню перепон до входження до Європейського Союзу, для нашої держави є дуже корисним. Цей досвід має вселяти оптимізм.

Розмову записала Світлана Коваленко

Коментарі