"Україна в Європі: вчора, сьогодні, завтра"

З нагоди Дня Європи у Чернігівській центральній міській бібліотеці ім.М.Коцюбинського за участю представників органів державної влади та місцевого самоврядування різних рівнів, депутатів міської ради, представників політичних партій та громадських організацій, засобів масової інформації відбулося засідання круглого столу під назвою "Україна в Європі: вчора, сьогодні, завтра".
Директор ЦБС імені М.М.Коцюбинського Ніна Власенко презентувала тематичну книжкову виставку та подякувала директору Українського просвітницького інституту Ради міжнародних наукових досліджень Олександру Майшеву за передану бібліотеці літературу з питань європейської інтеграції.


Секретар міської ради Віталій Голець, привітав учасників круглого столу і підкреслив, що прагнучи збудувати в Україні справжнє демократичне суспільство ми повинні знайомитися з європейськими цінностями і досвідом.

Про діяльність неурядових організацій як інструмент європейської інтеграції України розповів Юрій Ткач, голова громадської організації "Євроклуб". Він вважає, що сенс запровадження Дня Європи полягає у проведенні широкомасштабної інформаційної кампанії. А громадські організації як найбільш мобільні формування здатні якнайкраще реалізувати поставлені завдання. Діяльність ГО "Євроклуб" підтримано на конкурсі проектів програм громадських організацій міста, який проводиться відділом у справах сім'ї та молоді міськради.

Заступник начальника управління з питань внутрішньої політики ОДА Сергій Федусь підтвердив, що взаємодія з громадськими організаціями дасть можливість донести до людей об'єктивну і неупереджену інформацію про різноманітні аспекти життєдіяльності європейських країн.


Самодостатність органів місцевого самоврядування – шлях до традицій європейської демократії, - вважає начальник відділу зв'язків з громадськістю міської ради Ірина Соломаха. Вона поінформувала присутніх про деякі аспекти сучасного розвитку європейських країн, де вона побувала під час офіційного візиту до Ради Європи. Ірина Соломаха представила Концепцію державної регіональної політики, яка наразі перебуває на стадії обговорення та має бути схвалена Верховною Радою України.
Вона підкреслила, що згідно принципів даної Концепції регіони повинні отримати значно ширші повноваження, а поряд з тим – і можливості та механізми їх реалізації. Сама громада буде обирати, яким шляхом розвиватися і які важелі для цього застосовувати. Чим скоріше прийняття нової Концепції та імплементація її положень до чинного законодавства України дозволить посилити позиції регіонів, роль і значення місцевого самоврядування, а відповідно – підняти життєвий рівень населення і наблизити його до рівня провідних держав Європи.

Заступник начальника управління інвестицій і туризму міськради Денис Дьомін розповів про міжміське партнерство як складову європейської інтеграції. Він, зокрема, відзначив, що довготривалі відносини у царині культури й освіти із німецьким Меммінгеном, польським Тарнобжегом, чеським Градець Кралове, а також нові контакти із болгарським Габрово та латвійським Огре дають підстави стверджувати: ми вже маємо успішні напрацювання, які стануть запорукою приєднання до загальнодержавних процесів, що зараз відбуваються в Україні. "Євроінтеграція має відбутися не на папері, а у головах наших громадян," – переконаний Денис Дьомін.


Запрошений на засідання круглого столу заступник начальника відділу інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю обласної ради Олександр Соломаха прокоментував використання поширених термінів, зокрема, "європейські стандарти" та деякі інші. Він вважає, що Україна має зробити чіткий вибір та піти індивідуальним шляхом розвитку, що не суперечитиме загальноєвропейським процесам.


Власними враженнями і напрацюваннями поділилися начальник управління культури міськради Олег Васюта, директор міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Оксана Сердюк, заступник директора науково-методичного центру управління освіти міськради Володимир Колесник, а також представники громадських організацій та політичних партій.
Відділ зв'язків з громадськістю міської ради

Коментарі