Політичні ретроспективи виборчих кампаній у Чернігові: досі існує багато питань, які потрібно вирішувати і не тільки на виборах

19 жовтня у прес-центрі «Місцеві вибори 2015. Чернігівщина» відбулася політична ретроспектива «Вибори міського голови Чернігова: як це було?».

Політична ретроспектива дає можливість нагадати теми, які найчастіше використовуються у виборчих програмах та на яких найчастіше спекулюють кандидати, обіцянки політиків, а головне зробити свідомий вибір. Під час обговорення у прес-центрі акцент був на вибори 2002-2010 років, хоча експерти пригадали історію чернігівських мерів ще 1998 року.

Народний депутат України Олександр Черненко, який лише рік як депутат, а до цього очолював потужну громадську організацію Комітет виборців України, вважає, що «загальна проблема невиконаних передвиборчих обіцянок кандидатів – це коротка політична пам’ять виборців». І політики цим користуються. «Двадцять відсотків виборців не згадають за яку політичну силу голосували,  - наголосив  експерт. І додав, - Найчастіше передвиборчі обіцянки – нереалістичні, узагальнені та розмиті у часі та просторі, а інколи і, взагалі, не в компетенції цієї особи». Саме тому, на його думку, виборцю потрібно нагадувати про старі програми кандидатів, говорити що виконано, а що так і залишилося красивою обіцянкою.


За словами політичного оглядача Юрія Паперного до 2006 року вибори на посаду міського голови проходили за «совковими методами». Пізніше  кандидати стали використовувати у своїх кампаніях партійні структури та депутатські піраміди.

У 2010 році Центр «Ініціатива» проводила аналіз передвиборчих програм кандидатів на посаду міського голови. Один із учасників цього дослідження Андрій Кужель нагадав, що найбільш популярними серед обіцянок кандидатів того періоду були: підтримка малого та середнього бізнесу; розвиток туризму; розчистка річки Стрижень; залучення інвестицій, тощо.


Екс-керівник ЧОВ КВУ Олександр Соломаха зазначив, що за останні роки вибори стали більш технологічними та фінансовозалежними. Він пригадав, як у 1998 році під час протистояння між кандидатами на посаду міського голови Миколою Звєрєвим та Віталієм Косих використовувався адмінресурс. «Кампанія Косих була прихована, кабінетна», - сказав Олександр Соломаха. За його словами навесні 2006 року адмінресурс «напоровся» на протистояння: кампанія Миколи Рудьковського була більш технологічною та фінансовою.

Саме з того часу кандидати починають використовувати у своїй діяльності добрі справи, харизму, вміння обніматися та обіцянки «Я дам вам все!». Політичні програми практично не цікаві виборцю і відступають на другий план.

Політичний експерт Сергій Соломаха зазначив, що «Чернігівщина та і Чернігів доросла до того, щоб змінити політичну еліту». На його думку зараз політичне середовище міста та області може отримати повне перезавантаження, як це було у 90-ті роки. І міській раді залишиться лише  10-15% депутатів минулих скликань. На його думку найбільша боротьба ще попереду – за посаду секретаря міської ради.

Екс-кандидат мерської кампанії 2010 року В’ячеслав Лебідь під час «мемуарної хвилини» зазначив, що його програма і сьогодні актуальна для Чернігова. А деякі пункти активно використовуються нинішніми учасниками. Він висловив сподівання, що наступні вибори на посаду міського голови пройдуть під іншими гаслами.

Політтехнолог Віктор Вінниченко зазначив, що декому з кандидатів на посаду міського голови та і кандидатам в депутати рад, перш ніж подавати свою кандидатуру потрібно вивчити закон про місцеве самоврядування. А також додав, що єдиним кандидатом на посаду міського голови, який окрім популістських заяв про розвиток тієї чи іншої сфери життя, надавав техніко-економічне обґрунтування був Сергій Кнуренко. Саме йому на думку Віктора Вінниченка належать гасла «Чернігову – мільйон туристів в рік», ідеї створення технопарку та організації ринків для білорусів.

Серед питань, які піднімалися в ході виборчих кампаній з кінця 90-х років, експерти пригадали такі: залучення інвестицій, розвиток інфраструктури, проблеми сміттєпереробного заводу, залучення туристів та їх коштів тощо.

Більшість учасників експертного обговорення висловили думку, що такі політичні ретроспективи дуже потрібні, тому що можуть конструктивно впливати на усвідомлене рішення виборців. Цікаво, що багато хто з молодих журналістів та експертів вперше ознайомилися з історією виборчих кампаній Чернігова минулих років.

Прес-центр "Місцеві вибори-2015. Чернігівщина"

Коментарі