Разом із колегами в Перемишлі шукав взаєморозуміння між поляками та українцями


Протягом минулого тижня мав приємність у складі української делегації з числа 30 українських журналістів, істориків та громадських активістів брати участь у семінарі в Перемишлі, що мав назву: «Відоме і невідоме: спільна спадщина польсько-українського прикордоння». Організаторами заходу виступила Асоціація випускників та друзів Державного Східноєвропейського Університету за підтримки  Міністерства закордонних справ Польщі. 



Якщо узагальнити, то метою семінару, участь в якому взяли делегації із Чернігова, Києва, Харкова, Одеси, Львова, Дрогобича, Івано-Франківська та інших міст, було покращання двостороннього співробітництва, поглиблення міжкультурного діалогу та взаємної поваги і розумінням між поляками та українцями.
При всій позитивній динаміці розвитку стосунків між обома державами, що спостерігається в останні роки, нині також існує низка невирішених проблем, коріння яких сягає нашого спільного минулого. Особливо певна натягнутість стосунків відчувається на транскордонному рівні. То ж учасники семінару основний час свого спілкування спрямували, насамперед, на пошук того позитивного, що є між нашими народами. 


Під час тренінгів, лекцій та зустрічей з авторами та професіоналами, пов'язаними з польсько-українськими відносинами, відбулося шість тематичних дискусійних блоків: літературний, етнологічний, соціологічний, історичний, політичний та мистецький.

Серед лекторів занять були відомі польські науковці та діячі, зокрема, доктор Станіслав Стемпень, який розпочав дискусію про проблемні історичні моменти польсько-українського прикордоння, доктор Ольга Соляр, яка поділилася досвідом порятунку старих українських церков та цвинтарів у Польщі, історик Вєслав Романовський із книгою «Бандера – ікона Путіна», що викликала гостру дискусію між українськими учасниками семінару та автором дослідження, і доктор Піотр Длугош, який говорив про національні стереотипи поляків та українців, а також інші дослідники і вчені.

Очевидно, що сам процес обміну думками не є самоціллю. То ж за словами координатора проекту д-ра Малгожати Кузьбіди, за підсумками реалізації проекту буде створено платформу для появи Східноєвропейського діалогового центру в Перемишлі. Його завданням  стане підтримка діяльності, контактів та обмін інформацією, що стосується відносин Польщі з її східними партнерами. Насамперед з Україною і Білоруссю.

Коментарі