У світлі останніх церковних подій...

Відомо, що зображення двоголового орла в православній традиції сягає своїм корінням сивої давнини -  візантійського минулого. Спочатку це був символ імператорської влади в Константинополі. Зокрема, двоголовий орел був гербом останньої династії візантійських імператорів - Палеологів. Але з часом, з втратою Візантії своєї державної суб`єктності, двоголовий орел став символом влади православної церкви... Його зображення нерідко можна зустріти в українських храмах на архієрейському престолі, Царських вратах, Орлеці і т.д. 


Саме давньою візантітйською традицією пояснювалося знаходження в багатьох українських храмах зображення орла, який інколи дуже нагадував сучасний герб Росії. Церковники підкреслювали, що двоголовий орел є емблемою канонічної єдності Руської православної церкви з Константинопольською церквою-матір`ю. Саме так, наприклад, пояснювалася присутність двоголового орла, що дуже нагадував російський герб, під час богослужіння митрополита Онуфрія УПЦ (МП) в Успенському Соборі Свято-Успенської Свято-Горської Лаври у 2015 році (на фото).
 
Про схожість чи несхожість орлів можна дискутувати. Але я про інше. Якщо навіть визнати, що зображення двоголових орлів в багатьох українських храмах, де нині править службу Руська православна церква в Україні, це символ єдності РПЦ з Константинопольською церквою-матір`ю, то як знаходження зображення двоголового орла в храмах буде пояснюватися зараз після рішення Священного Синоду Руської православної церкви відмовитися від євхаристійного спілкування з Константинополем?



Коментарі