Седнівський Грот — напівпідземна цегляна споруда на території Садиби Лизогубів

Сьогодні знову відвіда #Седнів і традиційно побував в садиби Лизогубів. Дякую Ігорю Ігнатенку та Ірині Соломасі за приємну компанію. Про унікальність цього історико-архітектурного комплексу казати нічого не буду. Хто ще не знає, тому раджу там побувати, або хоча б погуглити...

Зверну увагу лише на один об'єкт. Це седнівський Грот — напівпідземна цегляна споруда на території Садиби Лизогубів. Якось так трапилося, що сьогодні я вперше, не на фото, а безпосередньо побачив цю споруду. Далі - інформація з Вікіпедії.


Грот розташований зі східного боку Батиєвого Валу, на краю правобережної корінної тераси річки #Снов. Має два виходи: на північ та схід (нині східний вихід замурований). Інтер'єр та екстер'єр до початку ХХ століття були оздоблені річковими мушлями — «черепашками». Серед місцевих мешканців побудують також інші назви Грота — П'явочник або Ракушник. Час його спорудження слід пов'язувати з розбудовою паркового комплексу на території садиби І. І. Лизогубом (1787—1868) у першій половині ХІХ століття. Згідно з переказами, І. І. Лизогуб створив «самодіючу машину», яка постачала сад, будинок та інші приміщення водою з річки Снов та джерела, що біля підніжжя пагорба. У парку було споруджено кілька фонтанів, один з яких, названий «Гетьманом», бив струменем вище відомого петергофського «Самсона». Для того, щоб створити подібну силу струменя води і потрібна була згадана «самодіюча машина», що отримала серед седнівців назву «таран». Спершу в Гроті для води з «тарану» було облаштовано мармуровий резервуар, а в 1909 році він був замінений дерев'яним баком. Вірогідно, система водопостачання садиби занепала на початку 1920-х рр. Протягом ХХ ст. пам'ятка зазнала пошкоджень та руйнації. На сьогодні Грот перебуває в аварійному стані.




Видовий отвір в Гроті. За часів Лизогубів він був засклений






На стінах збереглися сліди від мушлів.
На жаль, з приходом большевиків увесь декор
був знищений пролетаріатом

Сліди від декору з мушлі


Вентеляційний отвір в стелі

Вандали поступово руйнують грот.
Люди кажуть, що так звані скарбошукачі
і сьогодні продовжують шукати міфічні скарби Лизогубів

Східний вихід із Гроту.
Його замуровали ще за часів СССР

Видовий отвір в Гроті. За часів Лизогубів він був засклений




Східний вихід із Гроту. Його замуровали ще за часів СССР



Сліди колишньої краси

Коментарі