Учора, 28 вересня, у Білорусі відбулися вибори до нижньої палати Парламенту

Якщо судити з повідомлень ЗМІ, нічого цікавого там так і не трапилося. Чинний режим зберіг свою монополію на владу, хоча, при цьому, й спробував пограти у демократію, імітуючи чесні демократичні і прозорі вибори. Деякі західні ЗМІ, у тому числі «Wall Street», стверджують, що в білоруських регіонах мало справді демократичних лідерів, гідних підтримки. Твердження хибне хоча б через те, що пересічним білорусам важко оцінити професійні і особисті якості претендентів на здобуття депутатських мандатів. Їм нелегко дізнатись щось більше про кандидатів від опозиції, бо дізнаватись, здебільшого, доводиться лише з офіційних виборчих листівок. У Білорусі, окрім усього, діє мажоритарна виборча система. Саме завдяки їй за підсумками виборів опозиція знову піймала парламентського облизня. Таким чином, 15-20% опозиційно налаштованих білорусів (саме приблизно таким за результатами багатьох соціологічних опитувань є народний рівень довіри до опозиції в Білорусі) на разі не матимуть в нижній палаті Парламенту своїх представників.

Ситуація в сусідній Білорусі є наглядною та повчальною і для багатьох тих наших горе ура-патріотів, які досить активно в останній час почали подавати голос за реанімацію в Україні суто мажоритарної виборчої системи. За такої умови ніщивній руйнації піддалася б не лише вітчизняна партійна система, але й сам інститут демократичних виборів. Про жодну дієву опозицію у Верховній Раді годі й мову було б вести.

Слід нагадати, що в Білорусі в неділю, 28 вересня, пройшли вибори депутатів нижньої Палати представників Національних зборів. У виборах брали участь 264 кандидата у 110 виборчих округах. У деяких округах вибори пройшли на безальтернативній основі. У виборах взяли участь 75,3% виборців.

За останніми даними білоруського ЦВК, жоден із представників опозиції не пройшов у парламент. Вибори в Білорусі не відповідали вимогам ОБСЄ. Такий висновок міститься, за неофіційною інформацією, у підсумковому звіті БДІПЛ ОБСЄ.

Коментарі