Секретар міськради: громада не причому?

Протягом серпня громадський рух Новий Чернігів проводив кампанію Секретар міськради – думка громади.

Як зазначили в своєму прес-релізі організатори опитування “метою кампанії було вивчення думки чернігівців щодо кандидатури на вакантну посаду секретаря міської ради та донесення думки громадськості до міського голови Олександра Соколова. Громадський рух Новий Чернігів висловив також “щире сподівання, що Олександр Володимирович врахує думку громадськості під час висунення кандидатури на посаду секретаря міської ради.


Очевидно, що подібне опитування цікаве у більшій мірі місцевим експертам, депутатам, політикам, ініціаторам цього опитування і аж ніяк не простим чернігівцям. Адже переважна частина жителів обласного центру поняття не має хто саме представляє їхні інтереси в будинку на магістратській. Відомо ж бо, що вибори до міськради відбувалися за закритими партійними виборчими списками, в яких широка громада у кращому випадку могла знати 1-2-х кандидатів у депутати. Викликає певний сумнів, що результати такого рейтингу корисні і для нашого мера. Він, звичайно, подякує ініціаторам опитування за проведену роботу, проте зробить все по-своєму. І буде правий, адже згідно законодавства і регламенту посада секретаря міськради хоч і є стратегічною (особливо у випадку відсутності мера як такого, тоді саме секретар виконує його обов’язки аж до нових виборів), однак, все ж, не настільки цікавою для пересічних громадян. Як відомо, секретар міської ради обирається депутатами зі свого складу і, у першу чергу, відповідає за підготовку сесій. Таким чином це має бути людина, яка б задовольняла більшість депутатів. Іншими словами це має бути не “достойна”, а “компромісна” фігура для переважної більшості фракцій. Отже, людські, ділові, чи, навіть, організаторські якості майбутнього кандидата на цю посаду є другорядними. Чого не скажеш про кандидатів на посади заступників міського голови. Згідно посадових обов’язків саме ці посадовці відповідальні за основні напрямки розвитку і життєдіяльності міста. Проте, щодо цього питання жодних соціологічних досліджень у свій час не проводилось... Отже, яка ж мета даного дослідження? На мій погляд
громадському рухові Новий Чернігів” був цікавим не сам результат, а, як кажуть, процес. Адже через опитування відбувся класичний PR окремих місцевих політиків. У місті працювало кілька команд “піаністів” в завдання яких входило шляхом Інтернет-голосування накручувати результати тих, чи інших депутатів. Зацікавленість же “Нового Чернігова” в особі Володимира Ступака проглядується хоча б з того, що в своєму релізі вони вперто замовчують той факт, що Голець в Інтернет-голосуванні випередив Ступака на кілька голосів. Там вони пишуть, що “за результатами кампанії найбільше голосів чернігівців набрали депутат міської ради від Української народної партії Володимир Ступак та колишній секретар міської ради Віталій Голець”. Хоча більш коректним було б Гольця поставити на перше місце. Володимир Ступак переміг в експертному опитуванні, участь в якому взяли 50 так званих експертів. За усією логікою в рекомендаціях меру “Новий Чернігів” (бажаючи залишитись об’єктивною і неупередженою організацією) мав би запропонувати дві кандидатури. Проте, він цього не зробив. Натомість, Олександру Соколову запропоновано звернути увагу на голову обласної організації Української народної партії Володимира Ступака. Бо “ця кандидатура відповідає тим морально-етичним характеристикам, які необхідні секретарю міської ради, на думку чернігівських громадських лідерів, журналістів, науковців та активних людей міста. Що ж приховується за прагненням “Нового Чернігова” підтримати на посаду секретаря Чернігівської міської ради кандидатуру депутата Володимира Ступака? Гадаю не лише симпатії до нього, як до, без перебільшення, чесного політика. “Новий Чернігів” на чолі зі своїм незмінним лідером відомим бізнесменом Сергієм Кнуренком напередодні можливих дочасних місцевих виборів шукає політичну партію-партнера для об`єднання зусиль при формуванні єдиного виборчого блоку. З огляду на своє позиціонування, як патріотично налаштованого політика, учасника “помаранчевої революції” і колишнього активного члена НУНСу Сергій Кнуренко закономірно шукає ту партію-паровозика, яка, як мінімум, приведе його до міської ради, і, як максимум – підтримає в прагненні вкотре поборотись за крісло міського голови. Що ж, поживемо – побачимо. А зараз, для більш цілісного сприймання матеріалу пропоную прес-реліз громадського руху Новий Чернігів” без скорочень.

"Секретар міськради – думка громади": підсумки кампанії

Протягом серпня громадський рух «Новий Чернігів» проводив кампанію «Секретар міськради – думка громади». Метою кампанії було вивчення думки чернігівців щодо кандидатури на вакантну посаду секретаря міської ради та донесення думки громадськості до міського голови Олександра Соколова. Громадський рух «Новий Чернігів» висловлює щире сподівання, що Олександр Володимирович врахує думку громадськості під час висунення кандидатури на посаду секретаря міської ради.

Тож за результатами кампанії найбільше голосів чернігівців набрали депутат міської ради від Української народної партії Володимир Ступак та колишній секретар міської ради Віталій Голець. За кожного з них проголосували близько третини чернігівців, які взяли участь в голосуванні. Замикає трійку лідерів пункт «Немає достойної кандидатури» з 22 % голосів. Всі інші кандидатури набрали від 2 до 4 % підтримки чернігівців.

Нагадаємо хід кампанії. Спочатку активісти громадського руху «Новий Чернігів» провели опитування серед відомих чернігівських громадських лідерів, журналістів, науковців та активних людей міста. Їм було поставлено запитання: яким професійним, моральним та етичним характеристикам має відповідати кандидат на посаду секретаря міської ради? Також було запропоновано назвати прізвища кандидатів з числа теперішнього складу міської ради, які, на їх думку, відповідають таким вимогам і могли б займати посаду секретаря міської ради Чернігова. Всього було опитано 50 експертів.

За результатами проведеного опитування визначено п’ять найбільш згадуваних характеристик, яким має відповідати претендент на посаду секретаря міської ради. На думку опитаних нами експертів, - це порядність та чесність; економічна та юридична освіта; досвід роботи в органах місцевого самоврядування; патріотизм; авторитетність серед депутатів.

Найбільше голосів під час експертного опитування набрали такі депутати: Ступак Володимир ( 31, 4%), Лебідь В’ячеслав, (20%), Шеремет Олег (20 %), Голець Віталій ( 17,1 % ), Попов Дмитро (11,4 % ), Альохін Едуард та Вінниченко Володимир по 8,5 %. Також 14 % опитаних експертів висловилися за пункт «Немає достойної кандидатури».

Цей список з семи кандидатів був розміщений на головній сторінці сайту «Високий Вал», де кожен читач найпопулярнішого в Чернігові Інтернет-ресурсу протягом місяця зміг проголосувати за громадську кандидатуру на посаду секретаря міської ради. Таким чином, громадськість висловити свою позицію щодо кандидатури на цю посаду.

Громадський рух «Новий Чернігів» закликає міського голову Олександра Соколова, зважити на думу чернігівців при висуненні кандидатури на посаду міського голови. На наш погляд, в цій ситуації, коли депутати міської ради висловили недовіру Віталію Гольцю, єдиною кандидатурою на цю посаду є Володимир Ступак. За нього проголосувала третина чернігівців, за нього віддали свої голови і більшість експертів. Крім того ця кандидатура відповідає тим морально-етичним характеристикам, які необхідні секретарю міської ради, на думку чернігівських громадських лідерів, журналістів, науковців та активних людей міста.

Коментарі