Україна починає люстрацію


На тлі гострих дискусій в Україні щодо встановлення точної дати майбутніх президентських виборів, алкогольного скандалу навколо особи міністра внутрішніх справ Юрія Луценка чи розмов про рівень успішності виступу представниці України на пісенному конкурсі «Євробачення», якось непомітно відбуваються події, які можуть корінним чином вплинути на майбутнє нашої держави.

У польському виданні Dziennik з’явилося інтерв’ю з головою Служби безпеки України Валентином Наливайченком. Матеріал присвячується темі розсекречення архівів НКВС і КДБ, що можуть пролити світло на малодосліджені сторінки української історії доби СРСР. Високопосадовець намагається пояснити польському читачу деякі особливості процесу розсекречення колись таємних документів спецслужб. "Всі злочини комунізму, буде відкрито для публіки", - заявляє міністр. Разом з тим Валентин Наливайченко робить й іншу заяву, яку з вуст офіційної посадової особи звучить по меньшій мірі сенсаційно. "Рішення про розсекречення документів – це початок люстрації, - каже Наливайченко, - Наступний крок належить зробити парламенту. Депутати повинні врегулювати питання, що стосуються законодавчої процедури люстрації. СБУ буде першою установою, яка вчинить згідно тих правил".


Досвід країн колишнього соцтабору має різне тлумачення та застосування поняття люстрації - від судового переслідування осіб, які були причетними до репресій, до простого офіційного оприлюднення списків людей, що перебували під час комуністичного режиму на державних посадах, служили офіцерами певного рангу, чи були добровільними помічникам служб безпеки. Це оприлюднення мало б викликати суспільний осуд, або ж офіційну заборонудля для таких осіб обіймати певні державні посади. Дискусії про необхідність запровадження люстрації в Україні ведуться з часу набуття нею незалежності. Проте, ніколи вони не переходили в площину конкретних дій, залишаючись пустопорожніми балачками. І це не дивно, адже для прийняття такого закону потрібна неабияка політична воля.

Голова Служби безпеки України вперше на офіційному рівні назвав оприлюднення колись таємних документів не просто запомненням "білих сторінок історії", а початком люстрації. Тобто, цим він фактично робить виклик тим посадоцям, які, маючи причетність до проведення політичних репресій, продовжують перебувати при владі. Раніше ж розсекречувалися лише ті архівні матеріали, що могли б пролити світло на діяння людей, які давно померли.

Коментарі