Готуємось до місцевих виборів

Ще на всю готуємося до виборів президентських, а вже й місцеві не за горами. Як же вони будуть проходити, який буде склад нової міської ради й чи буде він підконтрольний міській громаді? Саме ці питання, у першу чергу, і розглядалися під час експертного обговорення на тему: «За 200 днів до чергових місцевих виборів. Прогнози. Очікування. Сподівання», що відбулося 12 листопада в експертному клубі «Чиста політика».

Цьогорічні місцеві вибори будуть мати деякі особливості, вважає керівник проекту «Чернігівський монітор» Юрій Паперний. По—перше, це пов’язано з президентськими виборами. Зараз всі місцеві штаби зайняті агітацією за своїх кандидатів у президенти. І на думку пана Паперного, «основні гравці» вступлять у перегони місцевого значення лише після закінчення другого туру президентських виборів. Другою особливістю місцевих виборів пан Паперний вважає можливу участь у виборчих перегонах громадських організацій, а також вплив на політичну ситуацію в місті великого бізнесу.
Він також зауважив, що, можливо, ми будемо мати іншу виборчу систему. А от яку і чи буде вона відповідати потребам виборців? З цього питання учасники обговорення не мали згоди. Лідер громадської платформи «Сила громади» Олександр Ломако вважає, що місцеві вибори будуть проходити за відкритими списками. Він сподівається, що найближчим часом Верховна Рада внесе відповідні зміни до законодавства.
Депутат міської ради Дмитро Попов не налаштований настільки оптимістично. «Я згоден, що назріла необхідність внести зміни у виборчу систему, але зовсім не впевнений, що це відбудеться», — заявив пан Попов. Він — прихильник мажоритарної системи і вважає, що тільки в цьому випадку можна забезпечити зв’язок депутатів з виборцями. Зараз, на його думку, депутати підконтрольні лише своїй політичній силі, а не міській громаді.
Але деякі учасники обговорення вважають, що мажоритарна система не є панацеєю виборчої системи. Саме вона може привести до влади «слухняних» депутатів, повністю підконтрольних меру. Як бачимо, і в тому, і в іншому випадку міська громада відіграє роль стороннього спостерігача. Як можна вирішити цю тупикову ситуацію? Начальник відділу інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради Олександр Соломаха вважає, що це питання можна вирішити лише в тому випадку, якщо до діючого законодавства будуть внесені зміни щодо відкликання депутатів. У такий спосіб виборець зможе реально впливати на якість роботи міської ради.
Начальник відділу зв’язків із громадськістю міськради Ірина Соломаха відзначила, що цьогорічна місцева виборча кампанія буде мати брак коштів, тому що спонсори, які фінансують основні політичні сили, будуть вже «виснажені» президентськими перегонами. Також вона не сподівається побачити нові обличчя на цих виборах до місцевої ради. «Зараз буде розігруватися команда пізнаваних облич», — наголосила пані Соломаха. З нею погодились й інші учасники круглого столу.
Що ж до виборів міського голови, то більшість експертів впевнені, що Олександр Соколов не захоче достроково припиняти свої повноваження, щоб провести вибори і міського голови у травні 2010 року, а очолюватиме місто до листопада 2010.

Олена Березкіна, газета "Чернігівські відомості"

Коментарі