Очевидно, що за крісло мера Чернігова боротимуться давно упізнаванні в місті люди.

Але інтрига існуватиме навколо лише декількох політиків. І в першу чергу, навколо імені діючого міського голови Олександра Соколова. Коли б вибори відбувалися сьогодні, то найбільше шансів на перемогу мав би саме він.

Якщо вибори в міськраду будуть проходити по змішаній мажоритарно-пропорційній системі, то не виключено, що Олександр Владимирович, зберігаючи свій позапартійний статус, піде балотуватися в мери на третій термін. Якщо ж вибори залишаться пропорційними, то хоче він цього чи ні, а йому доведеться домовлятися з Партією Регіонів. Тобто, з тією силою, яка за результатами перемоги Віктора Януковича на минулих президентських виборах у нашому місті одержала не так вже й багато посадових преференцій. Відмовитися регіонам від можливості мати свого мера-однопартійця в найбільшому в області місті - це однаково, що зізнатися у власному організаційному безсиллі.

Сьогодні в Чернігові багато чого залежить від бізнесу. І в першу чергу від компанії "Вєна", яка не приховує свого бажання впливати на процеси, що відбуваються. На мій погляд "Вєна", як і раніше, буде продовжувати розкладати яйця в різні кошики, про всяк випадок неофіційно підтримуючи відразу декількох яскравих кандидатів... І в першу чергу знову ж таки - діючого міського голову…

Окремо потрібно сказати про амбіції депутата Верховної Ради України Валерія Дубиля. Бізнес, приписуваний нардепові, досить міцно стоїть на ногах, тому політику буде не складно самому фінансувати свою ж виборчу кампанію. Протее, існує одне "але". Пан Дубиль так і не став, при всьому його бажанні, досить публічним політиком. Його упізнюванність – це, насамперед, білборди на вулицях міста й ролики на ТВ і радіо до різноманітних свят.

Я не виключаю, що за крісло мера Чернігова може позмагатися й хтось із відомих столичних політиків. Пам’ятаєте, як в 2003 році на дострокових виборах саме від нашого міста у Верховну Раду України намагалася пробитися лідер Прогрессивно-соціалістичної партії України Наталія Вітренко? І хто його знає, якби не суд та його рішення про зняття політика з виборчої дистанції, хто у результаті представляв би тоді наше місто в парламенті?

Я сьогодні утримаюся від коментарів щодо шансів інших політиків поборотися за посаду чернігівського міського голови. Хоча б тому, що для максимальної їх «розкрутки» потрібен значний час та колосальні кошти.

Коментарі