Експертна думка про реальні шанси чернігівських «мерів»


В Експертному клубі «Чиста політика» чернігівські експерти розглянули та дали оцінку різним рейтингам кандидатів на посаду міського голови і обговорили їх шанси на перемогу у виборах.

Геннадій Максак, президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень
:
«Згідно наших досліджень є певна трійка лідерів з незначною різницею у рейтингах. Інші сім кандидатів значно відстають. На сьогодні лідером є Олександр Соколов, за ним йдуть Анна Романова та Микола Михалевич. Це безумовні фаворити перегонів. Хоча повинен зауважити, що для мене незрозумілим є досить високий рейтинг кандидата В’ячеслава Лебідя. Адже за всіма опитуваннями він мало у кого асоціюється з посадою мера».


Юрій Паперний, політолог
:
«Дійсно, зараз існує рейтингова трійка кандидатів. Хоча всі рейтинги, які існують на сьогодні щодо місцевих виборів не можуть розглядатися як аксіома. Особливістю місцевих виборів є чималий вплив на рішення виборця змісту виборчих програм кандидатів. Адже більшість людей вірить у хороше і може піддатися на позитив програми. У випадку кампанії Анни Романової ми маємо приклад звичайного мережевого маркетингу. Результат – не прогнозований. Адже сотні людей, які записані до громадської організації зараз мають ідентифікувати себе з конкретною політичною силою».

Ірина Соломаха, начальник управління по зв’язкам з громадськістю Чернігівської міської ради: «На сьогодні відбуваються маніпуляції за рахунок досліджень і в їх стовідсоткову правдивість вірити не доводиться. Адже кожна з компаній, що проводить дослідження, підтримує того чи іншого кандидата. Тому громаді важко розібратися – де ж та правда. Хочу дати пораду чернігівцям: перед тим, як визначитися з кандидатом, подумайте, в якому місті ви хочете жити. Від волевиявлення чернігівців та від їх активності залежатиме наше спільне майбутнє. Якщо під час свого вибору ми будемо керуватися емоціями, а не здоровим глуздом – у Чернігові до влади може прийти свій власний Черновецький.

Павло Пущенко, голова Чернігівського освітнього центру «Ініціатива»
:
«Так склалося, що за вісім років ми так і не знайшли альтернативи Соколову. У списку кандидатів я не бачу людини, яка могла б з ним конкурувати. Лідером і фаворитом цих виборів безумовно є діючий голова. А особливо після того як його підтримала Партія регіонів. Михалевич – це єдиний кандидат, який міг би стати конкурентом за певних обставин. Але так ним і не став. «Громадська думка» показала, що до виборів потрібно готуватися дуже скрупульозно і заздалегідь. Вони до цього дуже наполегливо йшли протягом двох з половиною років. І результат ми бачимо вже сьогодні, виходячи з рейтингу Анни Романової. Це яскравий приклад того, що з будь-якого кандидата можна зробити фаворита, залучивши потужний ресурс».

Владислав Савенок, журналіст:
«Як показує історія, для того щоб стати мером потрібно враховувати досвід Рудьковського. Пам’ятаєте, як до своєї передвиборчої кампанії він залучив цілі батальйони електорату з бабусь і дідусів. Він весь час був на вустах, він боровся. Хто у нас зараз боровся за людей, принаймні публічно? Звичайно – це Анна Романова. За класичними виборчими технологіями дівчинку-студентку «розкрутила» газета. За два з половиною роки такої плідної роботи мером можна було б зробити кого завгодно, навіть мене. Я сподіваюся що, чернігівці – люди зі здоровим глуздом і оберуть Соколова, а не Аню. Ну що ця дівчинка може дати місту?»

Олександр Соломаха, голова комітету виборців Чернігівської області: «Я вважаю, що соціологічні дослідження на місцевому рівні вже перестають бути технологічною зброєю і мало вплинуть на свідомість виборців. Тим паче їхні результати іноді дуже різняться від результатів самих виборів в силу багатьох факторів. Хотів би звернути увагу на 25 % відсотків виборців, які ще не визначилися. Ці люди будуть вимушені напередодні виборів подумати і зробити певні висновки. І їхнє рішення буде набагато свідомішим, аніж у тих, хто для себе вже все вирішив. Результат виборів залежатиме від активності чернігівців. Якщо прихильники Олександра Соколова не прийдуть на виборчі дільниці, то у Чернігові дійсно може повторитися київський сценарій: тоді позиції Омельченка здавалися настільки непохитними, що його прихильники просто не прийшли на виборчі дільниці. В результаті – вся країна знає, чим обернулося правління Черновецького».

У дискусії експерти дійшли висновку, що безумовно лідируючою трійкою кандидатів є Олександр Соколов, Анна Романова та Микола Михалевич. У обговоренні прозвучали тези про ймовірність перемоги на виборах О.Соколова – за умови активності його електорату в день голосування. Та про відсутність на сьогодні достойного йому конкурента. Щодо рейтингу А.Романової, експерти дійшли одностайного висновку: два з половиною роки активної роботи з потенційним електоратом та залучення потужного ресурсу не пройшло марно. До речі, подібний технологічний прийом спрацював позитивно і на виборах мера Києва, коли переміг Черновецький. Третій за рівнем рейтингу кандидат М.Михалевич міг би позмагатися на виборах з нині діючим мером. Але наразі його участь у виборах опинилася під загрозою, оскільки існує ймовірність зняття його кандидатури з перегонів.

Експертний клуб "Чиста політика"
Фото Анни Романенко

Коментарі