Місцеві вибори – центр. Огляд передвиборчої ситуації в Київській, Чернігівській, Черкаській, Вінницькій та Житомирській областях



На відміну від східних регіонів, де результат місцевих виборів можна легко передбачити, в центральній Україні розгортається справжня політична боротьба, що супроводжується класичними для Українських виборів порушеннями. Перш за все, спостерігачі відзначають засилля чорного PR та використання адмінресурсу, тобто вертикалі виконавчої влади у цілях кампанії того чи іншого кандидата чи партії.

«Наразі ми спостерігаємо виборчі ноу-хау, коли під прикриттям боротьби з корупцією на кандидатів чиниться тиск», - говорить голова громадянської мережі Опора Ольга Айвазовська. «Адміністративний тиск це звичайне для України явище, але якщо раніше тиск чинився владою на виборців, то зараз під нього потрапляють кандидати».

Іншою особливістю цього виборчого сезону є чорний PR з використанням судів: проти кандидата відкривають справу, звинувачуючи його у дійсних чи припущених зловживаннях, що негативно впливає на його імідж. Як прогнозують експерти, більшість із цих справ закриють після виборів, але тоді відновлювати зіпсовану репутацію буде вже запізно.
Ключовою тенденцією для згаданих центральних областей є посилення позицій Партії регіонів, за винятком Житомирської області. Симпатії Київської області поки що на стороні партії Юлій Тимошенко та частково Нашої України, втім організований наступ біло-блакитних конвертується у збільшення їх чисельності в місцевих радах. Аналогічна ситуація спостерігається і в Черкаській, Вінницькій і Чернігівській областях.


Київська область

Оскільки вибори до районних рад міста Києва відмінили, політичні сили кинули свої резерви на область. За оцінками спостерігачів, Партія Регіонів веде досить злагоджену кампанію, проте були випадки, коли її представники «переконували» політичних опонентів відмовитися від виборів, погрожуючи їм звільненням з роботи. Такий тиск, в основному, чиниться на працівників бюджетної сфери – вчителів, лікарів, співробітників комунальних підприємств.

«Нашій Україні поки що вдається відстоювати своїх людей,» - говорить голова Київської обласної організації Комітету виборців України (КВУ) Юрій Бут. «В той час як Батьківщина у Київській області суттєво здала».
За словами експерта, становище біло-сердечних похитнулося завдяки внутрішньому конфлікту в партійному осередку: ще навесні однопартійці проголосували за відставку свого обласного керівника і екс-голови київської облради Володимира Майбоженка.
Однією з причин такого рішення називають конфлікт Майбоженка з впливовою у БЮТі фігурою - Богданом Губським, іншою причиною навивають незадоволення керівництва блоку результатами президентських виборів у області.
Внутрішньо-партійна боротьба, врешті, зіграла з БЮТівцями злий жарт – частина активу пішла слідом за ним і сформувала паралельний партійний осередок. Таким чином, за місцеві ради будуть боротися дві Батьківщини – «старий» осередок під керівництвом нардепа Костянтина Бондарєва та «розкольники» на чолі з Майбоженком. Спостерігач від КВУ Бут вважає, що багато виборців можуть і не усвідомити різниці між двома «Батьківщинами», і ті, хто підтримає Майбоженка, фактично, своїми голосами підіграють Партії регіонів, з якими Майбоженко вже успішно співпрацює.

Непогані позиції у області має “Сильна Україна” Сергія Тігіпка, але навряд чи результат буде таким само високим, як під час президентських виборів. «Проти Тігіпка грає кілька факторів, перш за все- це непопулярний Податковий кодекс, підвищення пенсійного віку,» пояснює Бут. «Хоч Тігіпко і не був ініціатором цих процесів, але він з ними асоціюється».
У області з’явилися також партійні організації, створені на основі місцевих неурядових організацій, які добре знають специфіку конкретного населеного пункту і користуються популярністю серед виборців, як, наприклад «Рідне місто» у Білій Церкві.

Це місто також стане сценою основної інтриги на мерських виборах. Тут за крісло градоначальника змагаються місцеві важковаговики – голова обласного осередку ПР бізнесмен Олександр Олійник, чільний мер-Тимошенківець Василь Савчук та протеже партії Володимира Литвина бізнес-леді Людмила Дригало, яка відома завдяки однойменній марці заморожених напівфабрикатів, вареників та пельменів. Всі кандидати мають потужні фінансові ресурси та політичне прикриття, тож кампанія обіцяє бути конкурентною.
За словами Бута, крім випадків застосування адмінресурсу та «джинси» (замовних матеріалів), найбільш суттєвим порушенням у області є незадовільна робота територіальних виборчих комісій у окремих містах, як, наприклад, у Бучі та Василькові. Там, за словами спостерігача, команди чільних мерів завели до ТВК своїх людей і ті зривають реєстрацію інших кандидатів.



Чернігівська область

Якщо Чернігівська область раніше вважалася бастіоном помаранчевої команди, то зараз вона активно перефарбовується в корпоративні кольори ПР. Переформатування «помаранчевої» більшості в обласній раді (НУ-БЮТ-Народна партія Литвина) відбулося вже після президентських виборів, - тоді частина депутатів влилася до лав ПР.
Втім, не дивлячись на суттєве «посиніння» області, опозиція веде досить активну боротьбу. «Незважаючи на чвари в самому середовищі Батьківщини, у неї досить високий рейтинг», - говорить голова Чернігівської обласної організації КВУ Олександр Соломаха. «Якщо ми подивимося, як голосували на попередніх виборах, то область цілком підтримувала Юлію Тимошенко. А вподобання виборців так швидко не міняються». Крім того, за словами експерта, люди не в захваті від економічної програми нинішнього уряду, що відобразиться на рейтингах ПР.
Основним козирем біло-блакитних на виборах стане міцна адміністративна вертикаль, посилена екс-помаранчевими «перебіжчиками». Губернатор Володимир Хоменко, призначений ще за часів президентства Віктора Ющенка, не просто зберіг свою посаду, а зараз навіть балотується до облради під першим номером у списку ПР. Схожу тенденцію спостерігаються і на рівні районів.
Адмінресурс – не єдиний незаконний інструмент виборчої кампанії, в хід іде вилив інформаційного бруду на конкурентів (як правило на листівках чи газетах без вихідних даних).

Людям головне щоб дахи не текли, пояснює Соломаха, тож політична складова (як, наприклад, статус російської мови чи позиція щодо НАТО) тут на десятому місці.
«Ця тема впадає в очі відразу,- говорить експерт. - Якщо раніше блок Наталії Вітренко, який потрапив до чернігівської міськради, активно на цьому піарився, то тепер він мовчить. Конкретні проблеми не прикриєш політичним окозамилюванням».
На виборах мера Чернігова лідирує діючий голова Олександр Соколов. Він є позапартійним, проте його номінувала ПР, яка не мала сильної кандидатури на цю посаду.



Черкаська область

Черкащина стала справжнім полем бою між біло-голубими та біло-сердечними, перевага поки що залишається на боці перших. Як стверджують експерти, тимошенківці серйозно здали позиції – якщо під час минулих парлементських БЮТ набрав під 60%, а сама Тимошенко отримала 70% голосів на президентських виборах, то зараз рейтинг партії тримається на несолідній позначці в 10-15%. «Організація [Батьківщини] майже не працює, ще після президентських виборів значна її частина перейшла до Партії регіонів» - пояснює ситуацію голова Черкаського КВУ Максим Михлик.
На фоні інертної поведінки Батьківщини регіонали виглядають зразком активності. Новий губернатор (колишній міністр палива та енергетики) Сергій Тулуб завіз до області потужний десант та почав активну наступальну кампанію проти політичних опонентів.
Керівництво Нашої України в області нейтралізували, погрожуючи кримінальними справами. Кілька справ було відкрито проти колишніх високопосадовців області ще навесні, задовго до початку виборчої кампанії. Переважна їх більшість стосувалася розкрадання державних коштів та перевищення службових обов’язків, але наразі ці справи використовують для того, щоб тримати опонентів на гачку.

Втім, найбільший «креатив» спостерігається на виборах мера Черкас. За крісло градоначальника будуть боротися кілька кандидатів, серед яких нинішній мер Сергій Одарич, двоє його «клонів» з такими самими прізвищами, і кандидат від ПР та протеже Тулуба на ім’я Євген Влізло.
Регіонал «вліз» до політбомонду Черкас відносно недавно, тож специфіки міста він не знає і не може розраховувати на масштабну підтримку виборців. До Одарича ж у черкащан є ряд претензій - зокрема, йому закидають недбале хазяйнування в місті.
Втім, всі його суперники значно відстають від нього у рейтингу, згідно з інформацією КВУ. Основною інтригою, за словами Михлика, є питання, чи знімуть кандидатуру Одарича перед виборами, чи ні, за допомогою місцевої виборчої комісії. Якщо знімуть, то переможе представник від ПР.
Наразі ж конкуренти Одарича спрямували проти нього весь свій арсенал, часто поза межами здорового глузду. Зокрема, від його імені проводили агітацію після 23.00 – виборцям дзвонили в двері та домофони, закликали голосувати за нього через мегафон. Одарич вимагає правоохоронців розслідувати інцидент і притягти до відповідальності тих, хто у такий спосіб намагається зіпсувати його імідж.



Вінницька область

Кампанія у Вінницькій області розгортається дещо спокійніше, ніж у сусідній Черкаській. Тут так само спостерігаються тенденції до збільшення чисельності ПР у місцевих радах та млява поведінка колишньої помаранчевої команди. Якщо наразі більшість у облраді належить БЮТ, то після жовтневих виборів облрада опиниться під контролем біло-синіх. Політологи припускають, що їм на підтримку прийдуть депутати від Тігіпківської “Сильної України”, які можуть взяти невеликий але прохідний відсоток у області.
На виборах мера Вінниці пальму першості тримає чільний міський голова Володимир Гройсман, на стороні чкого симпатії близько 70% виборців. Він і став головним об’єктом чорного PR. Проте, за словами спостерігачів, цьогорічний вилив бруду на нього досить незначний, у порівнянні з антисемітською кампанією, яку розгорнули його опоненти у 2006 році.
За словами Владислава Теленя, керівника Вінницького КВУ, кампанія в основному проходить спокійно і з формальним дотриманням вимог законодавства. «Всі задіяні в кампанії чиновники побрали відпустки, тож я можу сказати що це перша кампанія, де принаймні на людях все чесно» - говорить Телень.



Житомирська область

На відміну від інших центральних областей, де ПР фактично «зацементувала» позиції і розраховує здобути більшість у місцевих радах, фаворитом житомирщини є Батьківщина. Партія влади лідирує лише у кількох окремих округах, повідомляють спостерігачі. Позиції ПР в області ослаблені внутрішніми конфліктами та боротьбою за сфери впливу. Першу скрипку у виборчій кампанії грає губернатор-регіонал Сергій Рижук.

«Наразі ми не можемо говорити про якісь суттєві порушення» - говорить голова Житомирського КВУ Олена Степерова, «Хіба що було кілька скандалів на етапі реєстрації – ПР хотіла отримати перший номер у списках, тож її представники займали чергу до територіальної виборчої комісії ще з ночі і годинами з’ясовували з іншими кандидатами, хто ж все-таки прийшов перший».
Мерські вибори, за словами Степерової, нічим особливим теж не вирізняються. Найвищий рейтинг має чільний мер Віра Шелудченко, якій суперники намагаються попсувати імідж фальшивими листівками. Ще на початку жовтня мешканці Житомира отримали листівки ніби-то від імені Шелудченко, в яких вона обіцяла, що опалювальний сезон розпочнеться вже 5 жовтня, на тиждень раніше запланованої дати. Цього, звісно, не сталося.
«В цілому кампанія спокійна, були якісь незначні перепалки між кандидатами, але нічого значного» - резюмує Степерова. «Багато хто взагалі не розуміє, чому політики цікавляться Житомирською областю – кажуть, у вас же немає промисловості, немає важливих о’бєктів, що ж тут у вас красти, якщо нічого немає?»

Олеся Олешко, Kyiv Post

Коментарі