Перейменування кінотеатру ім. М. Щорса в Чернігові

Шановні друзі, вже понад місяць триває громадське обговорення перейменування чернігівського кінотеатру ім. М.Щорса, яке, в рамках декомунізації, ініційоване Чернігівською обласною радою. Створено відповідну робочу групу, яка від громадськості приймає пропозиції щодо майбутньої назви цього культурного закладу.

Активісти спільноти «Лайба» завжди брали і братимуть активну участь у житті чернігівської громади. Тож ми вирішили оприлюднити і своє бачення вирішення цього питання. Після дискусії, яку ініціював наш активіст Олександр Соломаха, нами вироблено пропозицію і направлено її до обласної ради щодо зміни назви кінотеатру ім. М.О. Щорса на кінотеатр «Зачарована Десна». 


«Зачарована Десна» є назвою однойменної автобіографічної повісті-спогадів відомого українського письменника, класика світового кінематографу, уродженця Чернігівщини Олександра Петровича Довженка про його дитинство. Цей художній твір вважається своєрідним літературним гімном річці Десна, людям праці і рідному Чернігівському краю. Повість «Зачарована Десна» було двічі вдало екранізовано (1964 та 2009 р.р.), то ж вона має безпосереднє відношення не лише до ім’я митця, а й до кінематографу загалом. На нашу думку, назва кінотеатру «Зачарована Десна» дозволить якнайкраще популяризувати творчу спадщину відомого нашого земляка Олександра Довженка та, у значній мірі, сприятиме романтизації одного з найстаріших у обласному центрі приміщень кінотеатру. 


Назва «Зачарована Десна» є милозвучною й такою, що легко запам’ятовується. До того ж, за інформацією спільноти «Лайба», кінотеатрів під такою ж назвою на території України до цього часу не існувало. Чого не скажеш про сотні кінотеатрів, що носять ім’я Олександра Довженка… Шановні друзі, про результати рішення робочої групи з організації громадського обговорення та опрацювання пропозицій щодо перейменування кінотеатру імені М.О. Щорса у місті Чернігові ми вас обов’язково поінформуємо. Сподіваємося, що наша пропозиція знайде підтримку.

Громадське обговорення щодо перйскеування триває до 24 серпня. Cвої пропозиції потрібно спрямовувати до Чернігівської облради. За посиланням -  інформацію як краще це зробити http://chor.gov.ua/nasha-diyalnist/anonsi/item/2975-uvaha

Велоспільнота "Лайба"

Коментарі