Їм страшно бути вільними людьми

"30% українців, які досі ностальгують за СРСР – це досить багато. Напевне, вони не відчувають себе повністю вдома у вільній Україні. Їх потрібно зрозуміти та запропонувати їм майбутнє саме разом з ними. І головне – щоб вони у це повірили", – написав Павло Клімкін сьогодні у Twitter.

Ситуація з ностальгуючими за СРСР українцями дуже нагадує пост-кріпацьку Росію, де у 1861 році височайшим Маніфестом царя Алєксандра ІІ було відмінене кріпосне право.
Адже історикам відомо, що після відміни кріпацтва кріпаки нерідко відмовлялися від свободи. І не завжди це пояснювалося тим, що селяни так вже любили своїх хазяїв. Багатьом з них було просто страшно бути вільними людьми. Адже це передбачало те, що їм самим доведеться відповідати за свої вчинки, будувати власне життя без будь-якої сторонньої допомоги. Але далеко не всім цього хотілося. Існування під опікою поміщика, при якому самому не потрібно було ні про що піклуватися, здавалося вчорашнім кріпакам більш комфортним. Навіть народжені від розкріпачених вільні селяни часто ностальгували за часами кріпацтва, якого не застали. Бо ця ностальгія їм передавалася з розповідей від батьків, які почали міфологізувати своє кріпацьке минуле, прикрашаючи його різними романтичними подробицями і небелицями.

Коментарі