Діяльність КВУ “Чи потрібно змінювати діючу Конституцію України? Або: що ми втрачаємо і що здобуваємо”


18 весресня 2009 року в конференц-залі готельного комплексу “Придеснянський” (вулиця Шевченка, 99-а, 1 поверх) відбувся “круглий стіл” на тему: “Чи потрібно змінювати діючу Конституцію України? Або: що ми втрачаємо і що здобуваємо”.

Захід, на який Чернігівське відділення ВГО “Комітет виборців України» запросило місцевих політичних експертів, громадських лідерів та представників органів державної влади і місцевого самоврядування, відвідали 27 осіб. В обговоренні можливих конституційних змін взяли участь заступник голови Чернігівської облдержадміністрації В.В. Приходько, секретар Чернігівської міської ради О. Шеремет, голова студентської ради ППФ Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Шевченка І.Бринза, голова ГО «Поліський фонд міжнародних і регіональних досліджень» Ю.Вдовенко, керівник освітнього центру «Ініціатива» П. Пущенко, координатор ВГО «Громадянська позиція» по Чернігівській області О.Ломако, політолог, член об’єднання “Громадська думка” Т.Вознюк, кандидат історичних наук, координатор обласної організації «Фронт змін» М.Рудько, кандидат історичних наук, депутат Чернігівської міської ради В.Голець, керівник ГО «Болонський клуб» Бесчетніков І. та інші. Головував під час роботи «круглого столу» голова правління ЧВ ВГО «Комітет виборців України» Олександр Соломаха.

На початку заходу було презентовано два проекти Конституції – законопроект народного депутата Анатолія Гриценка та проект Конституції Президента України Віктора Ющенка. На думку голови Правління ЧВ ВГО «Комітет виборців України» Олександра Соломахи саме навколо цих двох проектів є сенс сьогодні вести дискусії. Оскільки цілісних документів інших політиків на суд громадськості поки що не представлено. До того ж, лише президентський проект зареєстрований, як законопроект та, крім всього іншого, саме він отримав визнання Венеційської комісії.


Очевидно, що проект нової Конституції поданий Президентом Віктором Ющенком був підданий найбільшої увазі експертів. Адже існує президентський указ про всенародне обговорення, запропонованого ним проекту конституційних змін. Проект Конституції ж Анатолія Грищенка, за існуючого у Верховній Раді політичного протистояння та до завершення виборчих перегонів, не має сьогодні жодної перспективи бути розглянутий. За словами координатора ВГО «Громадянська позиція» по Чернігівській області Олександра Ломако, який виступив з доповіддю «Модель розвитку країни в Конституції Порядку Анатолія Гриценка», політичні амбіції народних обранців сьогодні не сприяють об’єктивному аналізові запропонованих паном Грищенком конституційних змін в Українському Парламенті.

На переконання заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Приходька, який виступив з доповіддю «Прозора конституційна реформа – передумова позитивного розвитку України», проект нової редакції Конституції України, внесений Президентом України 31 березня 2009 року до Верховної Ради України покликаний усунути проблеми, що виникли у діяльності державного механізму, створити необхідні умови для його збалансованості та ефективного функціонування змішаної форми державного правління на основі більш чіткого розподілу функцій і повноважень державних органів, удосконалення системи противаг і стримувань у трикутнику «Президент – Парламент – Уряд», а також суттєво демократизувати модель здійснення влади на місцях. Тому Президент України й оголосив всенародне обговорення нової редакції Конституції. Володимир Приходько досить лаконічно охарактеризував суть ключових змін, які пропонує Президент у своєму проекті Конституції. За його словами вона така: повне гарантування прав і свобод людини і громадянина, порядок у системі влади, зменшення кількості парламентаріїв і скасування депутатської недоторканності, більше прав регіонам і місцевому самоврядуванню, забезпечення незалежності та ефективності судів і правоохоронців.

Ідею винесення конституційних змін на Всеукраїнський референдум підтримав інший доповідач на «круглому столі» політолог Тарас Вознюк, який виступив з доповіддю: «Зміни до Конституції, як вирішення проблеми дуалізму виконавчої влади». За його словами лише народ в праві визначати своє майбутнє. Тому референдум це єдиний реальний на сьогодні з шляхів прояву дійсно народної демократії. Єдине питання над яким, на думку політолога, слід задуматися, що саме варто виносити на цей референдум. Чи проект Конституції як такий (який більшість громадян навряд чи прочитає), чи все ж окремі основоположні конституційні зміни. Такі, наприклад, як блоковий чи позаблоковий статус України, депутатську недоторканість чи двопалатний парламент, тощо. Не варто на думку Тараса Вознюка зовсім відкидати й ідею проведення Всеукраїнських Конституційних Зборів, на яких обговорити основні конституційні зміни.

Цікаво, що жоден з учасників «круглого столу» не відхилив ідею конституційної реформи як таку. В перегляді Основного закону вбачають майбутнє України усі експерти. Єдине ж, від чого застерігала більшість експертів, це від поспішності у процесі обговорення та прийнятті нової Конституції. Адже саме поспішність, з якою у 2004 році депутати голосували за зміни до Конституції, і привела сьогодні до найбільш гострої та затяжної за всю історію незалежності, політичної кризи.

На завершення «круглого столу» заступник голови Чернігівської ОДА Володимир Приходько повідомив, що результатом громадського обговорення запропонованих Президентом України конституційних змін обов’язково стане прес-конференція на якій облдержадміністрація презентує усі зібрані від громадян пропозиції до майбутньої Конституції.

Прес-служба КВУ

Коментарі