Про сайт Чернігівської облради

Приємно, що результати роботи, до яких ти маєш безпосереднє відношення, інколи не залишаються непоміченими та отримують суспільне визнання. Так нещодавно Інститут громадянського суспільства оприлюднив своє дослідження офіційних інтернет представництв обласних рад. За підсумками цього моніторингу сайт Чернігівської обласної ради було названо одним з кращих сайтів в Україні.

Найкращі сайти обласних рад

Протягом 2008 року Інститут громадянського суспільства проводив моніторинг офіційних Інтернет представництв обласних рад, з результатами моніторингу та Методикою моніторингу можна ознайомитися на нашому сайті в розділі Дослідження.

Багато було зроблено, багато чого було виявлено та відкрито, принаймні для нас…

Нагадаймо, що в розробленій нами Методиці головний акцент було поставлено на доступність до інформації, відкритість рішень, інформаційну наповненість, зручність у користуванні та особливо про зв’язок органу влади з громадянами чи користувачами (!) офіційного представництва обласної ради(сайту).

Тому, пропонуємо до Вашої уваги завершальну статтю про кращі офіційні представництва в мережі Інтернет (сайти) обласних рад з нашої точки зору.

Для початку наведемо загальні результати:

Підсумкові зведені результати.

У мережі інтернет існує 21 сайт (офіційних представництв) обласних рад з 24 областей. В процесі моніторингу виявлено що 3 області: Київська, Кіровоградська, Миколаївська - не мають свого офіційного представництва в мережі Інтернет. Підрахувавши загальний сумарний бал по всіх напрямках оцінки, згідно до Методики, визначено три найкращих сайти:

1) сайт Чернігівської обласної ради (92 бали);

2) сайт Херсонської обласної ради (90 балів);

3) сайт Закарпатської обласної ради (89 бали).

Далі, пропонуємо Вашій увазі позитивні риси кожного з них.

Сайт Чернігівської обласної ради


По перше слід відмітити цікаве технічно-дизайнерське рішення реалізоване на цьому сайті, яке замінює необхідність спливаючих меню, разом з добре продуманою структурою сайту покращує доступ користувача до інформації і дає швидке уявлення що саме він може знайти на цьому сайті. Кожний підрозділ завантажує відповідну інформаційну сторінку, на якій можуть бути додаткові окремі підрозділи (більш детальна інформація). Всі інформаційні сторінки мають корисні іконки: «повернутися на попередню сторінку», «відправити e-mail», «надрукувати», наприкінці «повернутися на початок сторінки».

Центральна частина головної сторінки окрім новин містить перелік «Останні рішення» (назви, посилання на повний текст, посилання на сторінку «всі рішення») та «Єдиний перелік регуляторних актів» (назва, посилання на повний текст, посилання на сторінку «всі регуляторні акти). Таке розміщення дає користувачеві можливість швидкого та зручного доступу до документів ради та можливість ознайомитись з новими надходженнями, а не вишукувати їх не зрозуміло де.

На головній сторінці також привертають до себе увагу іконки «Електронної приймальні» та «Пошуку». На сторінці приймальні є коротке повідомлення про порядок звернення і вказана адреса за якою можна звернутися з особистими питаннями (вказані і кабінети). Пошукова система надана компанією Google працює коректно і найкращим чином виконує пошук як у новинах і документах так і у всіх інших частинах сайту. Для порівняння: на деяких сайтах ОР пошукова система охоплює чи тільки розділ новини чи тільки розділ документи, у більшості випадках працює не коректно, видаючи довгий перелік зайвої не потрібної інформації, на деяких - наявна і не працює на інших відсутня зовсім.

Тільки на цьому сайті, у розділі «Адміністративно-територіальний устрій», розміщена найдетальніша географічна мапа області, до того ж при наведенні курсору відбувається збільшення окремого району і можна роздивитися назви як різних за величиною міст так і назви сіл та селищ, площу яку вони займають. Під мапою розміщена достатня кількість статистичної інформації про область за нею безпосередньо додаткові підрозділи які містять інформацію про органи місцевого самоврядування області, депутатський корпус, соціально-економічний розвиток, природу, культуру та традиції, суспільно-політичну ситуацію, видатних діячів області та визначні події.

Кожен район має особисту інформаційну сторінку на яку можна потрапити чи з загальної мапи чи через посилання окремого розділу де наведено перелік всіх районів. На сторінці району можна отримати інформацію про: місцеве самоврядування району, районну раду, районну державну адміністрацію, галузі економіки району, соціальну сферу, соціально-економічний розвиток, культуру та традиції, туристичний потенціал та засоби масової інформації.

На сайті також можна знайти особисті інформаційні сторінки (картки) голови та заступників обласної ради де вказано: біографічні довідки, телефони приймалень та графік прийому громадян. Також реалізована єдина інформаційна база на всіх депутатів, в якій кожен депутат має свою окрему сторінку (картку) де окрім кольорової фотокартки, загальної інформації розміщено і дні, години та місце прийому виборців, контактні данні.

Багато розділів сайту присвячені документації та знайомлять користувача з законодавством у різних напрямках діяльності. Оприлюднені план закупівель та відповідні звіти, перелік об’єктів комунальної власності та інформація про приватизацію об’єктів комунальної власності, проекти регуляторних актів та рішень, рiшення облради, єдиний перелік регуляторних актів та ін.

На сайті Чернігівської ОР зв’язку з громадськістю приділено окрему увагу. По перше передбачено окрему сторінку «Контактна інформація» де вказана адреса ОР, телефон та адреса електронної пошти. По друге, існує сторінка «Електронна приймальня», яка дає можливість звернутися до керівництва ОР, депутатів або начальників відділів виконавчого апарату. По третє, на сторінці «Звернення громадян» надана вичерпна інформація про те «Як подати письмове звернення до обласної ради» та оприлюднене «Графік прийому громадян з особистих питань головою заступниками голови, керуючим справами виконавчого апарату».

У розділі «Зв’язки з громадськістю» також розміщено підрозділ «Нормативно правова база» - витяг із закону України «Про звернення громадян» та підрозділ «Інформація про стан роботи із зверненнями громадян» яка впорядкована по роках, кварталах, має посилання на додатки, містить річний звіт.

На сайті є і працюючий Форум. З 21 сайту таку електрону послугу забезпечили тільки на трьох включно з цим.

Висновок.

Сайт Чернігівської ОР має логічну, зрозумілу користувачеві, професійно розроблену структуру. Приємні на вигляд головна та інші сторінки наповнені великою кількістю необхідної та вичерпної інформації з якою дуже зручно працювати. Новини сайту постійно та своєчасно оновлюються. Надана вся необхідна інформація та веб-інструменти для постійного зв’язка громадян (користувачів) з представниками органів влади. Сайт відповідає всім технічним умовам, має велику кількість працюючих мережевих функцій та ефективність.

Сайт Херсонської обласної ради

Цей сайт відрізняється від інших дуже розгорнутою структурою та вражаючою інформаційною наповненістю. До того ж розробники сайту використали інструмент, завдяки якому при наведенні курсору на назву розділу на екрані зразу з’являється послідовний список підрозділів (інструмент спливаюче меню) - ця зручна та корисна можливість дозволяє швидко зорієнтуватися у структурі розміщення інформації, дозволяє не переповнювати головну сторінку зайвим. З головної сторінки також доступне інструмент «Карта сайту», за допомогою якого можна продивитися окрему текстову версію сайту, без зображень.

На сайті можна знайти таку цікаву інформацію як: галузь охорони здоров`я, стан освітньої галузі, праця та соціальний захист, екологічна ситуація в області, підприємства та установи області, Дайджест Херсонської області, політичні партії в місцевих радах, виборчі списки, міжнародні зв’язки, публікації та багато іншого.

Слід відмітити яку увагу привернули на сайті Херсонської ОР оприлюдненню різної документація і як структурно і на практиці це реалізовано на веб порталі. З головної сторінки користувач може використати розділ «Законодавство України» і потрапити на сторінку переліку відповідних документів. Кожен документ завантажується у окреме вікно, що дозволяє тимчасово «звернути» його і швидко повертатися до кожного завантаженого таким чином необхідного документа. Деякі посилання завантажують сайт «Верховної ради України» з обраним документом. Передбачено окремі розділи:

- «Нормативно-правова база обласної ради» який містить велику кількість відповідних документів;

- «Документи обласної ради» який складається з підрозділів:

- Рішення сесій обласної ради (впорядковано V, IV скликання);

- Розпорядження голови обласної ради (впорядковано окремо за 2007-2008р.р. та 2009р.,на більшості сайтах таку інформацію зовсім не оприлюднюють);

- Бюджет Херсонської області (впорядковано окремо по роках 2006, 2007, 2008);

- Регламент Херсонської ОР п’ятого скликання (окремий підрозділ);

Ставки місцевих податків (таку інформацію можна знайти тільки на декількох сайтах ОР, вона майже не оприлюднюється).

- «Регіональні цільові програми» який включає в себе деякі обов’язкові документи та окремий основний розділ «Бюджет на поточний рік»;

- «Рішення місцевих рад».

Багато документації, якої немає на інших сайтах, також можна знайти і у розділі «Корисна інформація».

На більшості інших сайтах ОР однією з головних проблем виявляється пошук обов’язкової документації, часто документи розміщують у переліку рішень ОР у тілі самого документа як посилання, знайти і продивитися його у такому разі дуже складно. А відсутність чи не коректна робота пошукової системи зводять пошук необхідної інформації на нівець. На цьому сайті така проблема вирішена через впровадження необхідних розділів та чітку логічну впорядкованість, що спрощує пошук і зберігає особистий час. Наявність коректно працюючої пошукової системи допомагає отримати необхідну інформацію.

Окремо слід відмітити розділ «Довідник», який складається з підрозділів: «Посадові особи ради» де можна знайти перелік керівництва та працівників виконавчого апарату, їх телефони та розділ «Державні та комунальні установи» містить широкий та впорядкований перелік підрозділів:

- Архітектура,

- Економіка,

- Житлово-комунальне господарство,

- Закриті акціонерні товариства,

- Інші,

- Культура та мистецтво,

- Курорти та туризм,

- Майнові комплекси спільної власності територіальних громад області,

- Народна освіта,

- Охорона здоров’я,

- Переробна промисловість,

- Сільське господарство,

- Соціальне забезпечення,

- Торгівля,

- Транспорт,

- Фізична культура,

- Цивільний захист населення -

у кожному з підрозділів можна знайти у вигляді таблиць: назви об’єктів, їх адреси, телефони, прізвища, ім’я та по батькові керівників відповідних підприємств. Таку повну та зручно впорядковану інформацію вдається знайти не на багатьох сайтах.

В розділі «Громадська приймальня» з впорядкованими підрозділами: Голова облради, Голови рад області, Депутати облради, Заступник голови облради, Міські голови вказані всі відповідні адреси та телефони.

Ще слід пригадати про величезну кількість корисних посилань розміщених на цьому сайті. Один з основних розділів «Інтернет ресурси Херсонської області» містить перелік посилань, які будуть корисні кожному користувачеві:

- Херсонська обласна державна адміністрація

- Херсонська міська рада

- Реєстраційна палата м. Херсона

- Херсонський інформаційний портал

- Херсонський міський транспорт

- Херсонський міський ж/д вокзал

- Херсонська обласна бібліотека для дітей

- Херсонський міський Палац дітей та юнацтва ім. Субботи

- Херсонський Віртуальний Університет

- Херсонська філія ВАТ “Укртелеком”

- Сервер нерухомості м. Херсона

- Херсонщина спілкується зі світом

- Херсон Ювілейний

- Херсонський регіональний інформаційний портал “АртКавун”

- Центр соціального партнерства

- Політична Херсонщина

- Херсонський прес-клуб реформ

- Міжнародна громадська організація “Земляцтво Херсонщини”

- Херсонское информационное агенство новостей “ПЛОЩАДЬ СВОБОДЫ”

А підрозділ «Корисні посилання» розділу «Довідник» містить як посилання на інтернет ресурси:

- Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

- Конституційний Суд України

- Верховний Суд України

- Вищий Господарський Суд України

- Генеральна прокуратура України

- Вища рада юстиції України

- Національний банк України

- Рада національної безпеки та оборони України

- Центральна виборча комісія України

так і посилання на інші інтернет сайти обласних рад.

Висновок.

Сайт Херсонської ОР має:

- дуже потужну інформаційну наповненість, велика кількість інформації дійсно корисна та необхідна багатьом користувачам;

- професійно реалізовану на практиці особисту структуру, яка є логічною, зрозумілою та грамотно впорядкованою;

- приділена особлива увага розміщенню та оприлюдненню законодавчих документів та документів обласної ради, що дозволяє зручно і швидко їх шукати та працювати з ними;

- надані необхідні можливості і інформація для взаємодії користувача з органами місцевої влади;

- відповідає основним технічним вимогам.

Сайт Закарпатської обласної ради

Цей сайт потрапив на третє місце і відзначився серед інших сайтів достатньою наявністю інформації згідно з вимогами розробленої методиці. Досить високий бал отримано по напрямку оцінки «Наявність обов’язкової загальної інформації», максимальний бал отримано по напрямку «Наявність обов’язкової документації» та майже максимальний бал по напрямку «Наявність додаткової інформації».

На які особисті позитивні особливості інформаційної наповненості та реалізації роботи сайту слід звернути увагу? По перше на цьому сайті використовується пошукова система, надана компанією Google - працює досить коректно. Результат пошуку містить «Заголовок» відомості про розділ у якому знайдені введені ключові слова, пошук відбувається як у новинах сайту, так і в інших розділах сайту.

По друге на сайті розміщено велику кількість необхідної обов’язкової документації. На ньому можна знайти «Щорічні звіти про виконання державних та регіональних програм», «Проекти порядку денного сесій», «Депутатські запити» - на більшості сайтах така інформація відсутня.

Особистий розділ цього сайту «Новини з регіонів» складається з підрозділів: перелік назв всіх районів, користувач має можливість отримати окремі новини з кожного району. Загальні новини містяться в розділі «Новини».

Розділ «Графік прийому громадян» заповнено великою кількістю впорядкованої інформації, яка надана у таблицях чи яку можна викачати як файл в форматі *.doc або *.pdf . Серед них:

- Графік прийому громадян з особистих питань керівництвом обласної ради

- Графік роботи постійної прямої телефонної лінії в обласній раді на І півріччя 2008 р.

- Графік виїзних прийомів громадян керівництвом обласної ради на липень-грудень 2008 року

- Графіки прийому фізичних та юридичних осіб керівниками та спеціалістами структурних підрозділів Головного управління земельних ресурсів в Закарпатській області:

- Графік усного прийому фізичних та юридичних осіб керівництвом Головного управління земельних ресурсів у Закарпатській області

- Графік виїзних усних прийомів фізичних та юридичних осіб на території Закарпатської області керівництвом Головного управління земельних ресурсів у Закарпатській області

- Графік усного прийому фізичних та юридичних осіб керівництвом Відділів земельних ресурсів у районах та містах Закарпатської області

Розділ «Телефонний довідник» містить як інформацію про керівництво виконавчого апарату, перелік відділів та їх керівників, прізвища, ім’я, по батькові, номера телефонів, так і інформацію про керівництво районних та міських рад, їх приймальні, адреси, телефони.

Суттєві недоліки.

Сайт Закарпатської ОР має низку суттєвих недоліків.

1). Сайт програє в дизайнерському рішенні та структурно попереднім сайтам. Всі розділи розміщені в єдиній вертикальній колонці, відсутні спливаючи меню, не зрозуміле які є підрозділи у обраних розділах, при тому що всі розділи мають подібний вигляд в одних є підрозділи в інших немає. Відсутні основні логічні розділи та логічне послідовне впорядкування інформації по них. Хоча на головній сторінці і присутні посилання чи розділи які містять необхідні обов’язкові документи - вони розміщені в різних непов’язаних між собою областях у різних кутках головної сторінки. У деяких розділах інформація неструктурована та подається єдиним довгим потоком.

2). Більшість обов’язкових документів містяться у переліку розділу «Рішення ради»: програми, звіти виконання програм та інше - і зразу не зрозуміле чи є вони на сайті. Краще розміщувати таку інформацію у окремому підрозділі основного розділу на головній сторінці. Деякі розділи пусті (Фотогалерея, Регламент роботи).

Таке становище дуже ускладнює пошук інформації та доступ до неї.

3). Відсутня діюча електронна адреса, що виключає можливість відіслати ті ж самі результати моніторингу.

Коментарі