Розвиток політичних подій на Чернігівщині за сценарієм Закону 6601




Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект №6601 "Про вибори депутатів Верховної ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", внесений на розгляд парламенту депутатом від Партії регіонів Олександром Єфремовим.
Якими ж можуть бути наслідки прийняття закону?


Про це говорили представники політичних партій Чернігівщини, політологи, експерти та журналісти у експертному клубі «Чиста політика».
Більшість політологів та експертів сприйняли законопроект 6601, як такий, що прописаний не стільки на користь суспільства, скільки на користь однієї політичної сили й містить ряд дискримінаційних норм стосовно новостворених політичних партій.

Головний редактор ТРК «Дитинець» Олександр Ломако, окресливши ряд недоліків зазначеного законопроекту, висловив сподівання, що у другому читанні все ж таки відбудуться позитивні зміни, які не порушуватимуть прав українців, зокрема зазначивши: «Змін до Конституції так і не відбулося. Тому, якщо Верховна Рада не встигне у вересні їх внести, то знову будемо обирати мерів на 4 роки, а депутатів місцевих рад – на 5. Правильніше було б спочатку внести всі необхідні зміни до Конституції, а вже потім призначати дату виборів».


Керівник проекту «Чернігівський монітор», політолог Юрій Паперний вважає недоречною заборону участі у виборах молодим партіям (які зареєстровані менше року): «Місцеві вибори будуть досить цікавими. Ми побачимо лише відсотків тридцять нових кадрів. Що ж стосується новостворених партій, зі строком реєстрації менше року – вони повинні брати участь у виборах. Адже нові політичні сили – це й нові ідеї, які зараз дуже необхідні».


На думку начальника відділу зв’язків з громадськістю Ірини Соломахи, якщо не будуть внесені відповідні зміни до законопроекту 6601, понад 30% виборців не зможуть повноцінно проголосувати за політичні сили нового ґатунку: «Якщо посилатися на норми законопроекту, то частина виборців не зможе проголосувати за нові політичні сили, які їм імпонують. Навіть якщо і буде дозволено йти на вибори не лише від політичної партії, а й за процедурою самовисування, наданий термін для «розкрутки» імені недостатній».

Таким чином, нібито турбота про те, щоб Україну не засмічували технологічні проекти, обернеться тим, що одна політична сила буде фільтрувати політичне поле й блокувати висування незручних кандидатів. У законі міститься маса норм, які спрямовані саме на вирішення цього завдання.
Наприклад, норма про строки висування - занадто короткі, лише тиждень. Також - необхідність проведення партійної конференції, де завжди може знайтися маса документальних недоробок.

Голова відділення ВГО «Комітет виборців України» Олександр Соломаха вбачає загрозу можливості брати участь у виборах навіть досить відомим політикам:
«Занадто короткий виборчий процес, особливо у тій частині, яка стосується висунення кандидатів. Дуже мало часу для підготовки документів, через це, багатьом з кандидатів буде відмовлено ще на етапі реєстрації».

Стосовно міських голів, право на висування кандидатів, згідно зазначеного законопроекту, реалізовуватиметься виборцями лише через місцеві організації партій. Передбачено, що особа може бути висунута кандидатом на посаду міського голови тільки шляхом висування місцевою партійної організацією, яка зареєстрована щонайменше за рік до виборів. Але тут вже існують загрози для відомих політичних брендів, з вибором кандидата, якого варто підтримати, адже гучний програш спричинить шкоду іміджу всієї партії.
Найпотужнішими політичними силами, що змагатимуться на майбутніх виборах у Чернігові, залишаються Блок Юлії Тимошенко і Партія регіонів, які згідно останнім численним опитуванням громадської думки мають однаковий стабільний рівень підтримки серед чернігівців. Отже, їм логічно буде висувати й найсильніших претендентів на цю посаду.

Кандидатом від БЮТ (партія «Батьківщина») на виборах майбутнього мера Чернігова, судячи з недвозначної публічної підтримки верхівкою цієї політичної сили, буде Валерій Дубіль, який методично протягом останніх двох років дарує медичне обладнання на мільйони доларів у чернігівські лікарні, а його образ майже не зникає із зовнішніх рекламних носіїв. Він вже давно готується взяти особисту владу у місті.
Місцева організація Партії регіонів не має настільки «розкрученого» та грошовитого кандидата, а за короткий час, що залишився до 31 жовтня вже не встигає популяризувати своїх відносно маловідомих однопартійців.
Проте у Партії регіонів є шанс перемогти кандидата від БЮТ, висунувши кандидатуру нині діючого мера Чернігова Олександра Соколова, який ще з часів «помаранчевої революції» завжди демонстрував публічну підтримку Віктору Януковичу, та під час свого обрання мером в 2006 році користувався значною організаційною підтримкою Партії регіонів.
Безумовно, як і в будь-якій провладній політичній силі, в чернігівські партійній організації Партії регіонів найближчим часом загостриться підкилимна боротьба за вплив на формування майбутніх партійних списків до міської ради та кандидатів на посаду мера, отже шанси Соколова бути висунутим від ПР сьогодні є невисокими. Тому зростає ймовірність програшу регіоналів на виборах мера в разі висунення, наприклад, Олега Шеремета, чи Володимира Вінніченка, чи будь-кого іншого – Дубіля їм не перемогти.
А от Олександру Соколову, скоріш за все, прийдеться шукати підтримку маловідомих партій та подарувати їм частину свого досить високого рейтингу.

Коментарі