Правове регулювання земельних відносин: сільський аспект


Семінар з питань правового регулювання земельних відносин для представників місцевих громадських організацій фермерів та землевласників пройшов у обласному центрі Чернігівщини 22 березня 2011 року.
 
У вступному слові Віктор Тарасов, виконавчий директор Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, підкреслив, що в умовах постійних змін земельного законодавства, необхідно проводити широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію. Для цього, на його думку, необхідно об’єднати зусилля громадських організацій, органів влади різного рівня, засобів масової інформації та зацікавлених громадян.

Безпосередньо про правове регулювання земельних відносин, основні проблеми землекористування в регіоні та алгоритм дій громадян у тих чи інших випадках розповів Ігор Пузан, начальник відділу із зв’язків зі ЗМІ та громадськістю Головного управління Держкомзему в Чернігівській області. Усім присутнім він нагадав про останні зміни в законах, що регулюють ті чи інші види земельних відносин, зокрема, детально зупинився на змінах до Закону України «Про оренду землі». 


Відповідаючи на питання учасників семінару, І.Пузан прокоментував, що в майбутньому не слід очікувати активної купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення. Це пояснюється низькою якістю місцевих ґрунтів. Проте, важливим є саме питання узаконення користування земельними ділянками. Він закликає громадян чимскоріш належним чином оформити документи на землю, яка є у них у користуванні, аби потім не втратити свої права на неї. 

Начальник відділу інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю обласної ради Олександр Соломаха поінформував про можливості PR-технологій у захисті майнових прав громадян. За його словами, керівники селянських фермерських господарств часто не беруть до уваги, що завдяки пресі можна і поінформувати про свою діяльність, і в разі потреби захистити свої права. Він навів приклади налагодження співпраці з засобами масової інформації та запевнив, що як керівник відповідного підрозділу обласної ради готовий надати фахову допомогу кожному.

Учасники семінару поділилися власними досвідом у вирішенні проблем землекористування та дійшли висновку, що слід гуртуватися та разом клопотатися про вдосконалення вітчизняного земельного законодавства.

Захід проведено громадською організацією «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» та Програмою розвитку ООН в Україні в рамках реалізації проекту «Дотримання прав людини селян-власників землі та покращення їх доступу до правосуддя в Чернігівській області».

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Коментарі