Садово-паркова скульптура у Новгород-Сіверському


Як напрямок у мистецтві, садово-паркова скульптура завжди приваблює своєю пластичністю, здатністю гармонійно вписуватися в навколишнє середовище.  Проте в радянську добу садово-паркове мистецтво виконувало значно більшу роль, аніж ту, яку від неї очікували прості люди -  радувати око і викликати романтичні почуття. Садово-паркова скульптура в СРСР повинна була ще й виховувати громадянина у правильному ідеологічному руслі та надихати його на чергові трудові звершення.

У Новгород-Сіверському на території парку культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка розташовані залишки алеї скульптур. Як згадують старожили, ці пам`ятки радянської епохи були поставлені тут ще у 30-ті роки минулого століття, і частково відновленні по завершенню Другої світової війни.

Попри очевидну розбіжність думок щодо мистецької цінності скульптур, вони, передусім, цікавлять іноземних туристів, яких у Новгород-Сіверську щороку стає все більше і більше.

Нажаль, вже скоро може трапитися так, що ми втратимо цей пласт культури. Адже скульптури поступово руйнуються. Вони не мають охоронного статусу і тому держава відповідальності за них не несе.  І все, що нам залишиться, так ці фото напам’ять…


























Фоторепортаж Олександра Соломахи

Коментарі