Про українських луддитів. Асоціативне



Наприкінці 18-го — на початку 19 ст. у Великій Британії набув поширення так званий рух луддитів, що ставив перед собою завдання фізично знищити усі машини.

На переконання послідовників Неда Лудда, який першим зруйнував свій верстат, саме впровадження машин у майстернях та на мануфактурах призводить до зубожіння і безробіття простих робітників. Тому знищення верстатів повинне було не допустити промислову революцію на Туманному Альбіоні.



Рух луддитів, який, як відомо, не зміг досягнути своєї цілі і зупинити науково-технічний прогрес, у певній мірі навіює асоціативні образи із сучасною Україною, де низка громадських активістів нині закликає до пікетів заводів і магазинів Рошен. Ось тільки трагікомізм ситуації полягає в тому, що українські луддити своїми діями намагаються не запобігти революції, а навпаки - спричинити її. Мовляв, якщо зачиняться фабрики Рошен і з полиць магазинів зникнуть Київські тортики, то з цієї іскри обов’язково розгориться полум’я революції. Поки що ж, революція ніяк не спалахує, а горять лише безневинні плюшеві ведмедики, яких у Геллоуінівську ніч навпроти одного з магазинів Рошен підпалили гологруді дівчата…


Цікаво, а коли б англійцю Лудду на думку спало громити свої верстати спільно з оголеними дівчатами та палаючими плюшевими ведмедиками, то щоб з того вийшло?


Коментарі