Розрахунок авторів «ширки» на апатію та суспільну зневіру у інститут прямих виборів не виправдався

Широкої коаліції, або як прозвали її журналісти «ширки», знову не трапилось. Партії Регіонів та БЮТ так і не вдалося домовитися про формулу взаємних поступок.

Непереборною проблемою перемовників стали можливі конституційні зміни, що у кінцевому результаті мали б призвести до виборів Президента України не через всенародні прямі вибори, а у парламенті. Завтра кожна з сторін неодмінно буде звинувачувати іншу у зриві попередніх домовленостей. Проте, це вже мало кого буде цікавити. Головне, що народ не втратив свого права обирати власне майбутнє…


Останні події щодо переформатування парламентської більшості цікаві нам були також тим, що ця більшість могла бути створена між двома до недавнього найбільш непримиримими політичними таборами – між Блоком Юлії Тимошенко та Партією Регіонів на чолі з Віктором Януковичем. Цей «неприродній» політичний шлюб почав готуватися ще восени минулого року. Обидві політичні сили не лише приховували свої плани, але й до останнього часу усіляко заперечували сам факт ведення таких перемовин. Цинізм, з яким лідери найпотужніших в Україні політичних сил планували змінити чинну Конституцію, мав би сприйматися громадянами як річ цілком прийнятна в умовах боротьби з кризою. Проте, цього не сталося. Переважна більшість українців переконана, що вибори президента повинні проводитися виключно всенародним голосуванням громадян - 78,2% і лише 4,3% мають протилежну думку. Такими є результати всеукраїнського телефонного опитування "Який механізм виборів президента підтримують виборці України?", проведеного Київським інститутом проблем управління імені Горшеніна з 3 по 6 червня 2009 року.

Очевидно, що розрахунок авторів «ширки» на апатію та суспільну зневіру у інститут прямих виборів не виправдався. Адже право обирати - це той невід’ємний атрибут громадянських свобод, що для українців був завжди природнім. Проте, можливо, соціологія, а не здоровий глузд, стали на перепоні згаданих домовленостей. Нас врятувало те, що авантюристи від політики злякались сухих цифр, що не аби яким чином могли вплинути на їх рейтинг.

Коментарі