90% доходів медичного персоналу в Україні залежать від платежів, які отримуються ними від пацієнтів, як неофіційна винагорода

Тижневик "Дзеркало тижня" поширив попередні результати дослідження проблеми неформальних платежів в п'яти країнах-членах ЄС, а також в Україні (ASSPRO CEE 2007), яке фінансується Єврокомісією.

Згідно дослідження 90% доходів медичного персоналу в Україні залежать від платежів, які отримуються ними від пацієнтів як неофіційна винагорода.

Іншими словами, медична галузь в Україні виживає за рахунок хабарів. При цьому коли б сталося таке диво і люди перестали давати хабарі, то, ймовірно, медичне забезпечення громадян в Україні просто зупинилось. Адже, навряд чи медичні працівники погодилися б і надалі працювати, втративши свої кровні 90% прибутків.

Висновок у тому, що державі, яка безперспективно продовжує багаторічну боротьбу з тіньовими доходами в системі охорони здоров`я, слід нарешті легалізувати ці надходження. Звичайно, це не означає, що хабарі у вигляді шоколадок та коньяків пацієнтам слід буде нести в бухгалтерії лікарень. Просто в державі нарешті мають відбутися серйозні реформи, серед яких - введення страхової медицини. Лише тоді якість медичних послуг у вітчизняних лікарнях поліпшиться, а гідністьмедиків та пацієнтів не буде страждати від думок про хабарі.

Малюнок Сергія Федька.

Коментарі