Сьогодні День пам’яті жертв усіх тоталітарних та авторитарних режимів

70-річчя «Пакту Молотова-Рібентропа», секретний протокол до якого передбачав розділ Східної Європи на сфери впливу між Німеччиною та СРСР, європейці сьогодні вперше відзначають як День пам’яті жертв усіх тоталітарних та авторитарних режимів.

Як відомо, відзначення цього дня було визначено Резолюцією Парламентської Асамблеї ОБСЄ 3 липня цього року під назвою: «Заохочення прав людини та громадянських свобод в регіоні ОБСЄ у 21 сторіччі». Резолюція, фактично, прирівняла злочини комуністичного режиму до злочинів, що були скоєні нацистами під час Другої світової війни.

Для європейських країн сьогодні немає жодної різниці хто більше знищив людей - фашисти чи комуністи. Для них є очевидною людиноненависницька суть обох тоталітарних режимів. Режимів, які усьому світові намагалися прищепити свій власний спосіб життя і мислення. І ціна, яку довелося заплатити людству за це «прищеплення», складає десятки мільйонів людських доль.


Немає сумніву, що саме сталінський режим фактично сприяв становленню гітлеризму в Німеччині. Адже СРСР не тільки ділив з Німеччиною території впливу, а й усіляко економічно сприяв їй. В обхід Версальського договору, який за підсумками Першої світової війни обмежував можливості Третього Рейху щодо відновлення потужності власної армії, Радянський Союз щедро спонсорував Гітлера продовольством, корисними копалинами, пальним та зброєю. Саме Сталіну цивілізований світ має «дякувати» за те, що біснуватий Гітлер, зміцнівши з допомогою СРСР, зазіхнув на його демократичні цінності.

Важко заперечити внесок Радянського Союзу у перемогу над фашизмом. Так дійсно, в союзі з країнами-учасницями антигітлерівської коаліції за шість років після підписання згаданого «Пакту Молотова-Рібентропа», радянська армія розгромила фашизм, встановивши на звільнених ним територіях власний порядок. Фашистська імперія була знищена, а на місці неї постала нова комуністична імперія держав соцтабору. Берлінська стіна на довгі десятиріччя відгородила цивілізований світ від комуно-тоталітарного суспільства.

Нацизм після розгрому Німеччини у Другій світовій, війні був засуджений трибуналом на Нюрнбергському процесі. Комуністичний же режим ще й досі чекає на свій осуд. І доки це не станеться, його привид ще довго буде бродити просторами Європи.

На знімку (справа - наліво): міністр закордонних справ В'ячеслав Молотов, Йосип Сталін і міністр закордонних справ III Рейха Йоахім фон Ріббентроп. Москва, 23 серпня 1939 року, одразу після підписання пакту.


Коментарі