Чи варто звання Героя присвоювати тим, хто не є, чи не був очевидцем становлення сучасної України?

Рада товариства «Чернігівське земляцтво» у м. Києві звернулася з клопотанням на адресу Чернігівської обласної держадміністрації щодо присвоєння звання Герой України Олександрові Петровичу Довженку (посмертно). Цим вона підтримала ініціативу Сосницької районної ради посмертно відзначити свого великого земляка на найвищому державному рівні.

Очевидно, що заслуги Довженка перед українською культурою важко недооцінити. Митець є легендарною особистістю. А його фільми по праву входять в скарбницю світового кінематографа. Питання тут в іншому. Чи варто звання Героя присвоювати тим особам, які не є, чи не були очевидцями становлення сучасної України?

Визнаючи на державному рівні заслуги одних історичних постатей і забуваючи про інших, ми таким чином, бажаючи того чи ні, вносимо сум`яття і розкіл в свідомість багатьох громадян щодо оцінки минувщини. Адже "непоміченими" лишатимуться ще багато-багато інших історичних достойників, чиє ім`я можна було б по`язати зі становленням державної незалежності України. Чимало таких було, як і в минулому ХХ сторіччі, так і в більш давні роки. Таким чином Президент мав би Зіркою Героя відзначити і батька академічної вищої освіти в Україні єпископа Петра Могилу, і творця безсмертного "Кобзаря" Тараса Шевченка, і автора першого українського перекладу Біблії Панька Куліша, і філософа Григорія Сковороду та ще кількох сотен інших не менш шанованих давніх Великих Українців. Я вже мовчу про чисельну когорту військових діячів, які в ім`я України жертвували своє життя і в козацьку добу, і в роки другої світової війни... Погодьтеся, а чи не абсурдно все це виглядало коли б Президент занурювався так глибоко у вітчизняну історію?



Елементарна логіка говорить про те, що відлік для вшанування високими державними нагородами за "здійснення визначного геройського вчинку" або за "трудовий подвиг" потрібно вести з 1991 року. Тобто, з часу набуття Україною своєї незалежності. Для відзначення ж геройських вчинків та трудових подвигів осіб більш давньої історичної доби у держави є й так чимало інших способів...

P.S.
Як відомо звання Герой України встановлено Указом Президента України від 23 серпня 1998 року для нагородження громадян України за здійснення визначного геройського вчинку та трудового подвигу.

1. Присвоєння звання “Герой України” здіійснюється Указом Президента України.
2. Особі, якій присвоєно звання “Герой України”, вручається орден “Золота Зірка” за здійснення визначного геройського вчинку або орден Держави - за трудовий подвиг.
3. Присвоєння звання “Герой України” може бути проведено посмертно.
4. Ніхто не має права позбавити особу, якій присвоєно звання “Герой України” його нагороди.
5. Звання “Герой України” вручає, як правило, Президент України.
6. За дорученням Президента України звання “Герой України” можуть вручати Голова Верховної Ради України, Прем’єр-міністр України, Генеральний прокурор України, Голова Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України.
7. Особі, якій присвоєно звання “Герой України” вручаються орден, мініатюра ордена, орденська книжка.
8. Орден звання “Герой України” носиться на правому боці грудей.
9. У разі втрати (псування) ордена звання “Герой України” дублікат не видається.

Коментарі