Долю «Євро-2012» буде сьогодні визначено на португальському курортному архіпелазі Мадейра

Саме там учора вирішальне для України засідання розпочав виконком Європейської футбольної спілки. Головне питання: чи усі чотири українські міста-претенденти – Київ, Харків, Донецьк та Львів – прийматимуть на своїх стадіонах найповажніший, після світового, футбольний чемпіонат? Чи буде Києву довірено проведення фіналу «Євро-2012»? Є велика надія, що УЄФА залишить Україні усі чотири міста для прийому матчів «Євро-2012».

Проведення чемпіонату на українській території безумовно дозволить поліпшити імідж нашої країни на європейській арені, а футбол України отримає новий потужний поштовх для свого розвитку.

Однак, для цього доведеться докласти ще чимало зусиль. Лише два стадіони – в Донецьку та Харкові – повністю готові прийняти спортсменів і вболівальників. Столичний «Олімпійський», за інформацією Міністерства молоді та спорту, готовий лише на 40%. Щодо стадіону у Львові, то там взагалі будівництво лише розпочато. Позаяк, з «Євро-2012», чи без нього, стадіони будуть добудовані. У цьому намаганні, навіть за активного передвиборчого політичного протистояння, єдині, як Президент, так і Прем’єр-міністр. Більш проблематичним є вирішення інфраструктурного забезпечення проведення європейського футбольного дербі. Якість доріг, готелів, пасажирського транспорту викликає немало запитань. І це стосується не лише чотирьох міст, де планується «Євро-2012». Адже десятки тисяч футбольних фанів з Європи, котрі прибудуть до нашої держави, це, насамперед, туристи, які, смачно попоївши та зручно виспавшись, забажають також помандрувати Україною, ознайомитися з її природними та історичними пам’ятками. Тому Чернігів, який від столиці знаходиться у двох годинах їзди на автівці, міг би і повинен виграти від проведення чемпіонату Європи в Україні. Чого-чого, а природи та тисячолітньої історії у нас достатньо. Чого не скажеш про якість доріг та готелів. До кінця цього року високі київські чиновники нам обіцяють здати в експлуатацію реконструйовану автодорогу М-02 «Київ-Глухів-Бачевськ». Чудова новина, яка, проте, не вирішує усі проблеми на Чернігівщині. Адже, ні нових готелів, ні ресторанів держава будувати не збирається. Та й не її це справа. В обов’язку держави та місцевої влади лише створити відповідні умови для розвитку бізнесу. А вже той сам і готелі побудує, і про сувеніри подбає, і зробить все, щоб турист був ситим та відпочилим.

На фото автора: жовтень 2006 року. Жителі польського Ґданська голосують за право Польщі та України приймати "Єро-2012".

Коментарі