Інститут чесних виборів може бути знівельовано


Якщо кандидати на посаду Президента України гуртом не скинуться і не профінансують проведення Національного екзит-полу – 2010, то сам інститут чесних виборів може бути знівельовано.

Постраждає також зовнішній імідж України як молодої демократії. Адже в демократичних державах, насамперед, самі кандидати зацікавлені в проведенні екзит-полу, як одного з механізмів, покликаних не допустити можливі фальсифікації на виборах. Очікувати, що міжнародні фонди в останній момент профінансують екзит-пол є не лише малоймовірним, а й принизливим для держави. Саме на цю думку налаштовували нас Президент Європарламенту Єжи Бузек, а також голова делегації Євросоюзу в Україні Пінту Тешейра, коли нещодавно здали по 20 гривень на проведення українського exit-poll.

Як відомо, 17 січня і 7 лютого 2010 Консорціум Національний екзит-пол – 2010, до якого входять Фонд Демократичні ініціативи, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, збирається провести Національний екзит-пол – 2010. Бюджет проекту передбачає в цілому 220 тисяч дол. Всеукраїнська громадська організація “Комітет виборців України” перечислила три тисячі гривень для реалізації цього проекту і закликала українських виборців та інші громадські організації долучитися до цієї ініціативи.

Фото автора.

Коментарі