Мій коментар щодо сьогоднішнього рішення Верховної Ради скасувати свою постанову про призначення виборів до місцевих рад на 30 травня

Це відверто політичне рішення. Ніякого раціонального підгрунтя скасуванню місцевих виборів цієї весни немає. Депутати, фактично, позбавили права громадянам обирати свої органи місцевого самоврядування. Тому що, скасувавши постанову про призначення виборів на 30 травня, інша дата ними названа не була. Рішення суперечить Конституції, оскільки чинні місцеві ради обиралися за старими конституційним нормам на 4 роки. Тобто, на термін, який вже добігає кінця.

Малопереконливим поясненням народних обранців виглядає той факт, що до цих пір не прийнятий держбюджет. Слід нагадати, що відсутність головного фінансового закону не завадила провести два тури президентських виборів. Дійсно, є цейтнот в часі, який заганяє місцеві вибори в дуже вузькі організаційні рамки. Але всі ці проблеми можливо вирішити за існування політичної волі народних обранців.

Головна ж причина скасування місцевих виборів, на мій погляд, лежить в іншій площині. Кілька найбільших парламентських фракцій серйозно побоюються втратити свій існуючий вплив на місцях. Адже після президентських виборів їм, як кажуть, на п'яти почали наступати молоді і амбітні політичні проекти, чий ріст популярності сьогодні має позитивну динаміку. Дрібні фракції також бояться виборів, тому що ризикують взагалі все втратити.

Радикальна зміна влади на місцях для мегапартій небезпечна також напередодні можливих дострокових парламентських виборів. Адже не факт що новообраному Президенту України вдасться сформувати під свого прем'єра стабільну і життєздатну парламентську більшість. Якщо цього не трапиться, то проведення дострокових парламентських виборів неминуче. А йти на вибори у Верховну Раду знаючи, що стан справ твоєї партії після місцевих виборів може виявитися жалюгідним, це однаково що йти на полювання з напівпорожнім патронташем.
Як би там не було, але вибори проводити потрібно. Рано, чи пізно. Але краще раніше, щоб не допустити навіть самої гадки про те, що демократія це та цінність, якою можна знехтувати в ім'я швидкоплинних політичних амбіцій.

Фото автора.

Коментарі