Сьогодні Вікто Янукович офіційно вступив на посаду Президента України


Інавгурація новообраного Президента України відбулася в сесійній залі Верховної Ради. Протокол церемонії прийняття присяги майже нічим не відрізнявся від того, що був і у його попередника Віктора Ющенка п’ять років тому. Впадали в око лише порожні депутатські місця, що належать фракції БЮТ, та напівпорожня ложа, яку за звичай займають представники Кабінету Міністрів. Не було у залі також Президента Віктора Ющенка. Хоча щодо останнього, то він очікував на прибуття свого колеги у президентській резиденції на Банковій щоб офіційно передати повноваження.

За повідомленнями інформагентств, розмова між обома президентами тривала недовго. На прощання Віктор Ющенко нагадав новому Главі Держави, що “Україна – понад усе”. По телевізору передача влади виглядала якось буденно і, навіть, тривіально. Начебто за столом сиділи не закляті вороги, які у 2004 році один проти одного підіймали майдани, а давні друзі, для яких все, що сьогодні відбувалося, більше схоже на просту обрядовість, яка аж ніяк не претендує на рівень епохальної події.

Що привернуло мою увагу, так це те, що обидва Президенти були майже однаково одягнені: строгі чорні костюми, білі сорочки і червоні краватки. Лише у Ющенка виділялася червоного кольору традиційна для нього хустинка, яка виглядала з нагрудної кишені піджака. Цей незначний аксесуар начебто підкреслював європейськість колишнього очільника держави, для якого, однак, форми європейськості часто видавались куди важливішими за їх зміст.

Фото Миколи Лазаренка, "Українська правда"

Коментарі