Миколу ІІ Кривавого – останнього російського царя – реабілітовано

Сьогодні Президія Верховного суду Росії прийняла рішення про реабілітацію останнього російського імператора Миколу ІІ та членів його родини.

Микола ІІ ще за життя отримав прізвисько Кривавий за наказ застосувати зброю проти багатотисячної мирної демонстрації 9 січня 2005 року за старим стилем. Того січневого дня близько 300 тисяч робітників та міщан на чолі зі священиком Георгієм Гапоном, який очолював рабітничу організацію “Собрание русских фабрично-заводских робочих”, під церковними хоругвами прийшли до Зимового Палацу з тим, щоб вручити царю петицію з вимогою демократичних змін в державі. Цікаво, що мирна хода до царя розпочалася з молебню за здоров’я божого помазаника. За офіційними даними того дня було вбито та поранено майже 1000 чоловік, за повідомленнями ж преси – 4600.

Існує й інша версія походження прізвиська царя “Кривавий”. А саме, його він отримав за кроваву трагедію, яка розігралася на Ходинському полі в Москві 18 (30) травня 1896 року. Тоді на околиці Москви перед початком церемонії коронації імператора Миколи II на Хотинському полі виникла масова тіснява, що і призвела до масових смертей та каліцтва кількох тисяч людей. Миколі ІІ було відомо про те, що там трапилося. Проте, не зважаючи на це, він наказав очистити поле від трупів і провести усі заплановані урочистості.

Як повідомив Інтерфакс, разом з Миколою ІІ Президія Верховного суду Російської Федерації визнала також необґрунтовано репресованими й реабілітувала дружину царя Олександру Федорівну та їхніх дітей Ольгу, Тетяну, Марію, Анастасію й Олексія. Слід нагадати, що торік Верховний суд відмовлявся реабілітувати Миколу ІІ й членів його родини.

Як відомо, останній російський імператор Микола ІІ і члени його родини були розстріляні більшовиками в ніч на 17 липня 1918 року.

Коментарі