Парламентські вибори в Україні будуть?!

Учора ввечері Президент України Віктор Ющенко через телевізійне зверненні заявив, що розпускає Верховну Раду шостого скликання. Підставою для такого рішення стала відсутність в українському парламенті коаліційної більшості.

Як відомо, на засіданні Верховної Ради України 3 вересня 2008 року Головою Верховної Ради України оголошено прийняте 2 вересня 2008 року депутатською фракцією Блоку “Наша Україна – Народна Самооборона”, яка разом з депутатською фракцією “Блок Юлії Тимошенко” сформувала Коаліцію демократичних сил у Верховній Раді України VI скликання, рішення про вихід із цієї Коаліції. Протягом місяця між депутатськими фракціями тривали перемовини про створення нового формату коаліції, проте вони закінчилися нічим. Жодній парламентській силі не вдалося приборкати власні політичні амбіції і цим не втягнути Україну у вир нових політичних катаклізмів.

Оприлюдненим сьогодні Указом Президента дострокові вибори призначені на 7 грудня цього року. Очевидно, що рішення Віктора Ющенка буде оскаржено у судовому порядку про що заявили, як Блок Юліїї Тимошенко, так і Партія Регіонів. За логікою цих сил Президент не має права до 23 листопада розпускати Верховну Раду. Адже існує конституційна норма, яка визначає, що парламент може бути розпущений не раніше ніж через рік після початку роботи попередньої Верховної Ради. Президент же, пояснюючи в своєму телевізійному виступі власне рішення про розпуск ВР, апелював тією фабулою, що Конституційним Судом України від 17 вересня 2008 року № 16-рп/2008 у справі про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України визначено: “Якщо протягом одного місяця у Верховній Раді України не буде сформовано коаліцію депутатських фракцій (або буде відсутня коаліція депутатських фракцій, яка б відповідала вимогам статті 83 Конституції України), то Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України”. Отож, на мою думку, крапку в даті розпуску Верховної Ради та призначення дати нових виборів ставити ще рано.

На що хотілося б ще звернути увагу. Багато політиків намагаються представити дострокові парламентські вибори в Україні, як щось надзвичайно зле і небезпечне. Мовляв, людей кидають у невизначеність і протистояння. Народ привчається до думки про неефективність механізму виборів, як таких. На моє глибоке переконання такі заяви є не лише небезпечними а й злочинними. Так як вони ставлять під сумнів чи не основний наріжний камін демократії – вибори. У виборців намагаються відібрати (правда поки що через формування громадської думки) їхній найголовніший інструмент впливу на владу. Це небезпечна тенденція, адже кращого за демократію світ нічого ще не придумав.

Фото: http://www.president.gov.ua/

Коментарі