Сьогодні виповнюється 200 років з дня народження видатного українського історика, письменника, перекладача, археографа Осипа Бодянського

Осип Бодянський народився у Варві, навчався у Прилуках. Закінчив полтавську духовну семінарію, проте від ідеї стати священиком відмовився і вирішив присвятити своє життя науці. Осип Максимович закінчив Московський Університет після чого тривалий час пропрацював там на посаді професора кафедри історії літератури, слов’янських мов, очолював Товариство старожитностей Російських. Під його редакцією вперше побачили світ багато історичних джерел. Зокрема саме він підготував до друку знамениту “Історію Русів або Малої Росії”, яка стала одним із найвизначніших творів української національно-політичної думки кінця вісімнадцятого – початку дев’ятнадцятого століття. А такі його праці, як “Про погляди щодо походження Русі”, “Розгляд різних думок про давню мову північних і південних Русів”, “Про народну поезію слов’янських племен” та інші ввійшли в скарбницю європейської наукової думки.

Осип Бодянський своєю творчістю та дослідницькою діяльністю мав вплив на багатьох українських і російських письменників, поетів та істориків, в тому числі на Тараса Шевченка, Миколу Костомарова, Євгена Гребінку, Панька Куліша, Миколу Гоголя та Олександра Пушкіна.


В переддень святкування 200-т річчя з дня народження Осипа Бодянського учора, 5 листопада 2008 року, в читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Короленка відбулася презентація книги Володимира Мельниченка “На славу нашої преславної України”: (Тарас Шевченко і Осип Бодянський)”.

Коментарі