Сьогодні відзначається 90-а річниця з дня закінчення Першої світової війни

11 листопада 1918 року в Комп’єнському лісі було підписано перемир’я між Німеччиною та країнами Антанти. Проте, офіційно Велика війна (як її нерідко називали на Заході) закінчилася в 1919 році Версальським договором, який багато в чому і став причиною початку Другої світової війни.

Перша світова війна тривала з 28 липня 1914 р. по 11 листопада 1918 р. і охоплювала 38 держав. Її жертвами стали близько 10 мільйонів людей. Найбільших втрат зазнали Німеччина – 1,9 млн. вбитих солдатів і офіцерів, Росія – 1,7 млн., Франція – 1,4 млн., Австро-Угорщина – мільйон, Королівство Велика Британія – 760 тисяч. Результатом Першої світової стало падіння чотирьох імперій: Російської, Австрійської, Німецької та Оттоманської.
Безпосереднім приводом до війни слугувало Сараєвське вбивство 28 червня 1914 року австрійського ерцгерцога Франца Фердинанда дев’ятнадцятирічним сербським студентом Гаврилом Принципом, який був членом таємної організації “Млада Босна”, що боролася за об’єднання всіх південнослов’янських народів в одну державу.


Для моєї родини ця дата є дуже важливою. В лавах російської армії участь у війні брав і мій прадід Степан Соломаха. Доля розпорядилася так, що внаслідок тяжкої контузії він на кілька місяців, з осені 1917 року по весну 1918 року, потрапив до австро-угорського полону. З розповідей його діда, Олексія Степановича, прадід кілька разів безуспішно намагався втікти. Його ловили, по-звірячому били і знову зачиняли. І лише з третьої спроби втеча увінчалася успіхом. Степан, зробивши підкоп під стіною свинарника, де на той час його тримали, зміг втекти... Дорога додому тривала кілька місяців. Змарнілий, хворий, проте живий він повернувся молодої дружини, яка не вірила у повідомлення про загибель свого чоловіка і увесь цей час продовжувала його чекати.
Підписання договору про мир мій прадід застав вже вдома – в селі Володькова Дівиця (нині Червоні Партизани), що на Чернігівщини. Там він і народив своїх трьох синів. Проте, це вже інша історія.

P.S.
Як вже повідомляло інформ-агентство AFP, 18 березня минулого року на 110-му році життя помер останній ветеран Першої світової війни француз Лазаре Понтічеллі (Lazare Ponticelli). Більше вживих нікого не залишилося…

Коментарі

Scott McLean каже…
Hello, How are you? I want to make more friends in Ukraine. I visited there five years ago and hope to go there again. Sorry I don't know Ukrainian but know some Russian language. Take care.

Scott
Oleksandr Solomakha каже…
Hi, Scott. Thank you for your letter. I am pleased to know that you have Ukrainian friends. What are you doing in Ukraine? Sorry for my bad English. Do you understand Russian? Good luck

Oleksandr