Нарешті Президент України Віктор Ющенко зважився на крок, на який від нього очікували останні три роки

Сьогодні на з’їзді партії Народний Союз Наша Україна він дав згоду на обрання себе вже не почесним, як це було досі, а фактичним лідером «партії майдану».

Кандидатуру Ющенка вніс на голосування колишній лідер партії В'ячеслав Кириленко, що склав свої повноваження на початку з'їзду.

Рішення Президента очевидне: за рік нові президентські вибори, а без оновленої і ефективно діючої партії перемогти Віктору Андрійовичу буде ой як нелегко. Звичайно, можна було б спробувати зробити ставку на новий політичний проект, що не мав би за собою помаранчевого шлейфу. Проте, як тоді бути з революційними завоюваннями кінця 2004 року? Адже титульними їх носіями перед виборцями завжди були і є чинний Президент та НСНУ в одній зв’язці. Саме тому Президент та Наша Україна приречені, або разом перемогати, або відійти на узбіччя політичної перспективи.

Головним випробуванням напередодні президентських виборів мали б стати чергові дострокові парламентські вибори, які до цього часу так і не зрозуміло чи відбудуться взагалі. Політологи не виключають, що таки відбудуться. І, навіть більше того, відбудуться одночасно з президентськими виборами. Якщо це дійсно так, то вчинок Президента, щодо особистого очолювання партії, цілком логічний. Він може відчутно підняти рейтинг НСНУ (зараз він не перевищує 1,5%). А за умови очолювання Президентом виборчого списку партії, чи однойменного до зразка 2002 року «Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна», зможе навіть повернути електоральну довіру до національно-ліберальної ідеології, яка в останні роки багато втратила.

Президенту нічого не лишається, як тільки йти у ва-банк. Проте, нині схоже на те, що головним інструментом повернення довіри людей до нього та очолюваної ним партії стане все таки не формування різнокаліброваного виборчого блоку (як це було досі), а створення могутньої централізованої партійної структури, побудованої, як на особистій відданості Президенту, так і на взаємних внутріпартійних зобов’язаннях.

ФОТО http://www.prezident.org.ua/ та Ярослава Розмаріцина

Коментарі