Сьогодні Верховна Рада відправила у відставку свого голову Арсенія Яценюка

Політична доцільність знову взяла верх над здоровим глуздом. За відкликання з посади спікера голосували 233 народних депутати: Партія регіонів - 175, БЮТ - 1, НУ-НС - 10, КПУ - 27, Блок Литвина - 20. Рішення приймалося шляхом відкритого поіменного голосування за допомогою системи Рада.

Стає очевидним, що політична криза в Парламенті набирає нових обертів. Швидше за все нової "спікіріади" не буде. Проте, навряд чи обрання нового Голови Верховної Ради спричинить до пошуку компромісу. Коаліція, що виникла у результаті компромісного голосування за відставку Яценюка, так і залишиться ситуативною. Адже ані Блок Литвина, ані Єдиний Центр (осколок колись могутнього пропрезидентського НУ-НСу) не підуть на об’єднання, у першу чергу, з комуністами, ну а по-друге - з Партією Регіонів. Формальне оформлення нової коаліції у Верховній Раді мало б відкрити дорогу для чергового прем’єрства Віктора Януковича. Однак, цього мало хто хоче. І, в особливості, напередодні президентських виборів, що вже відбудуться за рік. Що ж стоїть за відстороненням від влади Арсенія Петровича? Ймовірно, що "змовники" ставили перед собою дві мети: позбутися з посади відносно самостійного, і тому незручного, політика, а також під головуванням нової компромісної для них фігури (називаються прізвища Литвина чи Плюща) ухвалити ряд наперед визначених законів. Серед яких, не виключено, будуть й новий Закон про вибори до Верховної Ради України та Закон про вибори Президента України. Саме після ухвалення цих законів депутати зі спокійною душею зможуть піти на дострокові парламентські вибори. Які, ймовірно, відбудуться не раніше березня наступного року.

P.S.
На своїй прес-конференції, яка відбулася після оголошення про відставку з посади Голови Верховної Ради, Арсеній Яценюк заявив що обов’язково повернеться і натякнув на можливу свою участь в майбутніх президентських виборах...

Коментарі