Кажуть про смаки не сперечаються, але...

Тільки лінивий не писав про відкриту нещодавно в Чернігові скульптурну композицію “Борцям за волю та незалежність України”. Тому і я вирішив поділитися кількома власними думками щодо цього творіння.

По-перше, цю подію очікували дуже давно. Або, якщо бути більш точнішим, то майже 17 років. У 1992 році до першої річниці незалежності України кількома громадськими організаціями Чернігова на Валу, поруч з пам‘яткою архітектури XVII сторіччя Катерининською церквою, було встановлено і освячено Камінь борцям за волю і незалежність України. Слід зазначити, що цей камінь встановлювався без дозволу влади. Однак, у той час його вже ніхто не ризикнув демонтувати, адже політична кон’юнктура знаходилася на стороні тих, хто цей камінь встановлював.

По-друге, на пам‘ятному камені красувався напис, що, мовляв, пізніше тут буде встановлено однойменний пам‘ятник. Коли саме його побудують, ніхто й гадки не мав. Проте, напевне, ніхто також не міг уявити, що цей процес затягнеться майже два десятиліття.

Зауважу, що у дні державних свят приходити з квітами та палкими промовами до Каменя стало традицією не тільки для місцевих патріотичних організацій, але й для представників самої влади. Цікавим також було й те, що чи не кожний керманич області до чергової річниці Незалежності завжди традиційно обіцяв побудувати на місці тимчасового каменя достойний пам‘ятник.



До обіцянок з часом усі звикли, тому якось ніхто спочатку не повірив коли почув що, навіть не пам‘ятник, а справжню скульптурну композицію таки дійсно відкриють влітку цього року. І що знаково, ця урочиста церемонія пройде не в День Незалежності, а напередодні Дня Конституції. Чому такий поспіх та чому жодного конкурсу щодо проекту майбутнього пам‘ятника оголошено не було, ніхто пояснити не зміг. Ситуація певним чином прояснилася лише тоді, коли з скульптури було зтягнуто полотнище. Ті, хто був в Батурині, де триває реконструкція колишньої гетьманської столиці, упізнали в скульптурі один з елементів меморіальної композиції в пам`ять жертв батуринської трагедії. Як вона могла потрапити до Чернігова ніхто знову ж пояснити не зміг. По місту поширились чутки, що це саме це той козак із "задертою головою", якого наш Президент особисто забракував. "Не пропадати ж добру, нехай тоді їде цей пам‘ятник до Чернігова", – так, напевно, вирішили певні чиновники і дали команду швиденько встановити скульптуру в обласному центрі.

Чутки чутками, проте пам`ятник і справді виглядає "не концептуально". Козак із "задертою головою" швидше нагадує безпомічну жертву з малюком на руках, аніж справжнього воїна, готового до останної краплі крові боронити свободу і незалежність своєї держави. Як підмітили чернігівці, навіть шабля у козака схована в ножни...

Скульптурна композиція “Борцям за волю та незалежність України” поповнила у Чернігові когорту недолугих пам`ятників, які не лише не відповідають громадським очікаванням, а й псують своїм виглядом справді чарівні місцеві краєвиди.

Фото автора.

Коментарі