Коли нещодавно переглядав зі своїм 8-ми літнім сином відео з його останнього дзвоника у школі, то звернув увагу на напутні слова, які напередодні літніх канікул вчитель намагалася вкласти у дитячі вуха. Якщо спробувати викласти ці месиджі тезисно, то по закінченню другого класу загальноосвітньої школи дитина має чітко дотримуватись наступних правил:
- ніколи не переходити вулицю на червоне світло світлофора та й, взагалі, бути пильним на проїзжій частині;
- бути обережним на водоймищах і без дозволу старших не ходити купатися;
- ні з ким з незнайомих на вулиці, не вступати в розмову та не приймати від них гостинців.
"А ще на уроці "Основи здоров‘я" вчителька нам розповідала щоб ми ніколи не піднімали з землі усілякого сміття. Насамперед шприци. Бо можна вколотись і захворіти на СНІД", – із серйозним виразом на обличчі повідомив мені син.

Поради вчителя дійсно слушні, а особливо в період канікул, коли у дитини занадто багато вільного часу та брак достатньої уваги з боку батьків. Цілком очевидно, що звертаючись до школярів вчитель виконувала одну з численних інструкцій Міносвіти, проте, враховуючи також її досвід як класного керівника, хочеться вірити, що її настанови неодмінно відвернуть від твого чада негаразди та біди…

Я, поки що, не знаю що вчитель казатиме моєму малому по закінченню третього, четвертого і старших класів, проте переконаний: існування такої навчальної дисципліни у школі, як "Основи здоров‘я", є виправданим перед викликами часу.

Фото Валерія Шайгородського.

Коментарі