Ось і крутись...

Міністр економіки Богдан Данилишин під час одного з недавніх засідань українсько-лівійської комісії зі співробітництва запевнив, що найглибшу точку падіння в українській економіці пройдено і вона (тобто економіка) поступово починає рухатися вгору. Очевидно, що міністру видніше з висоти свого посадового крісла. Адже навіть статистичними даними при цьому він оперував. За його словами, у червні по відношенню до травня обсяги промислового виробництва у нашій державі зросли аж на 3,1%. Безперечно, в слова пана міністра дуже хочеться вірити, коли б не життєва реальність.

Сьогодні зателефонував мій давній приятель. З тривогою у голосі він розповів, що кошти, які з дружиною вони кілька років збирали на придбання нової квартири і зберігали їх на депозиті у одному з вітчизняних банків, зняти вже не можливо. Для своїх клієнтів банк встановив квоту на зняття готівки - 100 гривень на день. Правда, поки що, залишилася інша чи не єдина можливість врятувати свої кровні. Банк пропонує своїм клієнтам потратити гроші в магазинах, скориставшись електронною платіжною карткою. Проте, і тут приховуються свої підводні рифи. Місячне обмеження на такі фінансові операції встановлено у сумі 4 тис. грн. Ось і крутись...

Законність та моральність дій банку тут годі й обговорювати. Та й часу на це у мого приятеля немає. Єдина турбота сьогодні для нього це терміново знайти таких людей, які погодяться щось придбати у магазині, скориставшись його кредиткою. При цьому готівку від покупців приятель готовий чекати доти, доки вони будуть готові розрахуватись перед ним за зроблену покупку. Іншими словами, у мого знайомого довіри до простих людей сьогодні значно більше, аніж до усієї української банківської системи та Уряду. Адже лише одними гарними розповідями про поступову економічну стабілізацію у державі за нову квартиру не розплатишся.

Фото Валерія Шайгородського.

Коментарі