Учора я побував на місці найбільшої в Центральній Європі древньої стоянки – городищі вікінгів ІХ – ХІІІ століть, що поблизу села Шестовиця













Біля Шестовиці (Чернігівський район) виявлено 4 поселення епохи бронзи (2 тис.до н.е.), а також комплекс давньоруських пам’яток ХП-ХШ ст., який включає два городища з посадами (одне- на території села в ур. Городище, друге - на південний захід від села в ур. Коровель), численні курганні групи та ряд поселень.

Археологічні знахідки підтверджують історично доведений факт проходження в древні часи через Придесення трансєвропейського мосту (шляху «із варягів у греки»), що з’єднував північ і південь Європейського континенту, і сприяв залученню України-Руси вже тоді до Європейської цівілізації.

Слід відмітити, що поблизу місця археологічних роскопок восьмий рік поспіль проходить Міжнародний фестиваль історичного фехтування та «Коровель – 2007». Традиційно фестиівль збирає до пів-тисячі любителів древної історії та реконструкції стародавнього вбрання. Цього року мені не пощастило відвідати фестиіаль, через що я дуже жалкую.

Фоторепортаж автора.

Коментарі