Патріарший галоп по Україні

Як відомо, у ці дні з десятиденним пастирським візитом в Україні перебуває патріарх Московський та усієї Руси Кіріл. Це його перший приїзд в нашу державу у статусі глави РПЦ.

Попри усі патріарші запевнення, що мета його візиту - помолитися зі своєю паствою, і що, мовляв, політичного підтексту у цій поїздці немає, глава Російської Православної Церкви бере активну участь у світському житті та не скупиться на чисельні публічні політичні заяви.

Учора його святість наживо виступала та відповідала на питання в ток-шоу на телеканалі "Інтер". Патріарх назвав невчасною автокефалію Української православної церкви, оскільки на його переконання "ідея автокефалії ґрунтується виключно на політичних аргументах і веде до розколу українського суспільства". При цьому глава РПЦ непереконливо намагався перевести дискусію з незручної для нього теми щодо існування в православному світі традиції, яка відповідає формулі "незалежна держава – незалежна, тобто автокефальна церква", на іншу тему. Разом з тим патріарх Кіріл охоче коментував іншу традицію. За його словами «Когда патриарх Московский и всея Руси имеет попечение не только о Российской Федерации, это отражает нашу традицию, и она может кому-то нравиться или не нравиться, как и сам факт существования христианства, но это – традиция". "А всякий слом традиций - это дело очень болезненное, он порождает разделение", - сказав глава РПЦ.


Ця абстрактна відповідь так і не змогла пояснити українським глядачам, чому, на відміну від тієї ж Албанії, Грузії, Румінії чи Болгарії, де сам факт існування православної автокефалії нікому не потрібно доводити, в Україні на перепоні цьому стоять традиції московського патріаршого престолу.

Патріарх Московський та усієї Руси також гостро висловився щодо спроб "переписати історію". Він охарактеризував їх як "небезпечні" і такі, що "приречені на провал". При цьому, відповідаючи на питання російських акторів, він мав на увазі лише українську державу. Росія ж, громадянином якої він є, у відповіді патріарха зовсім не фігурувала. І взагалі, у мене склалося таке враження, що високого московського гостя більше турбує історія не як історична наука, яка без постійних переписувань, уточнень чи досліджень взагалі не мала б права називатися наукою, а історія, як елемент ідеології.

Патріарх Кіріл озвучив також офіційну позицію Російської Православної Церкви щодо євроінтеграційних устремлінь України. При цьому він використав займенник "ми", чим знову не залишив для українців права на здійснення самостійної зовнішньої політики, що могла б різнитися від російської. "Ради чего мы готовы вступить в Евросоюз?, - сказав патріарх, - Только ради желудка. Мы готовы идти туда, чтобы быть ведомыми. Но почему в диалоге с западным миром мы с лёгкостью принимаем роль ведомого? Почему с лёгкостью отдаём своё первородство?".

Глава РПЦ фактично не приховує того, що очолювана ним церква готова йти на загострення стосунків з Констатинопольським Вселенським патріархом Варфоломеєм в прагненні Москви перемістити центр всесвітнього правослв`я з Туреччини до Росії. Під час спілкування з журналістами патріарх промовив знакову фразу: "Суверенной стране - суверенная Церковь". Откуда это все? "Почему мы должны подчиняться патриарху в Москве?" И это говорят те, кто приглашает сюда Константинопольского патриарха. Почему же Московскому нельзя, а Константинопольскому можно?" - заявив патріарх. Ревнощі очільника найбільшої у світі православної громади зрозумілі. Адже Москва не приховує свого бажання стати не лише геополітичним і економічним центром світу, а й духовним через підвищення ролі РПЦ. А зі створенням в Україні єдиної помісної автокефальної православної церкви на цих планах можна буде поставити хрест. Адже понад половини усіх прихожан Московського патріархату є громадянами незалежної України.

Фото УНІАН.

Коментарі