Затримання Пукача не лише проллє світло на справу Ґонґадзе, але й спричинить до нових політичних скандалів

Головний свідок і звинувачуваний у справі про викрадення та вбивство відомого українського журналіста Геогія Ґонґадзе, колишній начальник Головного управління карного розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач учора затриманий і перебуває у слідчому ізоляторі. Про це сьогодні повідомила прес-служба Президента Віктора Ющенка.

Колишній заступник голови МВС Геннадій Москаль повідомив з посиланням на джерела в правоохоронних органах, що Пукач жив під виглядом фермера разом з співмешканкою в селі Молочки Чуднівського району Житомирської області. Будинок для нього був куплений на чуже ім'я, передає ІТАР-ТАРС. Інших подробиць затримання, окрім тих, що воно було здійснено співробітниками Генпрокуратури та СБУ, не повідомляється.

Історія розшуку генерала Пукача не менш загадкова, аніж сам злочин проти Ґонґадзе, обезглавлене тіло якого було знайдено в таращанському лісі Київської області 2 листопада 2000 року. Після того, як у ході слідства з`ясувалось, що наказ знищувати й переписувати документи, що фігурують по справі Ґонґадзе, давав, нібито, особисто шеф ДЗС Олексій Пукач, у 2003 році його було затримано. Однак, невдовзі генерала випустили під підписку про невиїзд.

Слідство тривало і з`ясувало, що Пукач є також підозрюваним не лише в скоєнні службових злочинах, а й безпосередньо у плануванні та виконанні вбивства журналіста. Однак, повторно затримати колишнього міліціянта не вдалося. Підозрюваний зник. За деякою інформацією він разом з дружиною на початку 2005 року виїхав з країни. Медіа писали також про те, що генерал міг бути вбитий замовниками вбивства Ґонґадзе, або ж йому зроблено пластичну операцію на обличчі і підроблено документами.

Як би там не було, проте, затримання Пукача не лише проллє світло на справу Георгія Ґонґадзе, але й спричинить до нових політичних скандалів. Адже у ході слідства можуть стати відомі нові гучні фігуранти справи, серед яких, як колишні, так і деякі теперішні державні високопосадовці. Принаймні, що таке справді можливе, неодноразово наголошував колишній тілоохоронець екс-президента Леоніда Кучми автор нашумівшого "касетного скандалу" Микола Мельниченко.

Не меншої інтриги справі має додати також та обставина, що затримання Пукача відбулося напередодні старту президентської виборчої кампанії. У першу чергу цю подію намагатиметься використати чинний Президент України Віктор Ющенко для якого розкриття вбивства Ґонґадзе справа честі. Адже ще напередодні минулих виборів знайдення замовників і виконавців убивства журналіста було для нього однією із головних обіцянок. Просування в справі Ґоняадзе на руку також міністру внутрішніх справ Юрію Луценку. Після недавнього алкогольного скандалу в аеропорту Франкфурт (Німеччина) репутація головного міліціонера країни в очах громадян значно зіпсувалась. А це опосередковано впливає також на імідж іншого реального кандидата на президентське крісло - прем`єр-міністра України Юлію Тимошенко. Адже Луценко чи не єдиний силовик, що відкрито проголошує свою підтримку Юлії Володимирівни у її президентських амбіціях.

Коментарі

Новатор каже…
Пукач, як вязень, що говорить має набагато більше політичне значення, ніж Пукач що просто постане перед судом. Крім життя охорняти потрібно і ясність навколо цієї справи. Не дозволяти кому потрібно сплутати людей.
Oleksandr Solomakha каже…
Що ж, Тарасе, я цілком з Вами згоден.